Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Spremenjen dnevni ritem, intenzivnejša uporaba elektronskih naprav, povečana tesnoba in stres, povezana z epidemijo koronavirusa – to je le nekaj dejavnikov, ki lahko v tem obdobju vplivajo na spanje.

Spanje pomaga pri krepitvi imunske odpornosti in zmanjševanju tveganja, da zbolimo. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so zato pripravili vrsto napotkov za kakovosten spanec.

Svetujejo, da ljudje ohranijo rutino pri spancu, saj je spanje, prilagojeno notranji biološki uri, najbolj kakovostno in osvežilno, a svetujejo tudi drugo dnevno rutino, ki smo je vajeni, da se telo pripravi na vsakodnevne izzive.

Nadalje za dober spanec svetujejo izpostavljenost dnevni svetlobi, odsvetujejo pa počitke in spanje čez dan. Pomembna je tudi telesna dejavnost, a ne tik pred spanjem. Nekaj ur pred spanjem na NIJZ-ju odsvetujejo tudi uporabo elektronskih naprav, saj svetloba iz zaslonov negativno vpliva na biološko uro, zato sta zvečer boljša knjiga ali glasba.

Med drugim priporočajo prazen želodec pred spanjem, izogibanje nikotinu in marihuani ter mirno, tiho in temno okolje, po potrebi pa tudi izvajanje tehnik sproščanja.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.