Prostovoljci so v soboto ob dnevu dela sodelovali pri opravilih v skupnosti. V Belorusiji niso uvedli nobenih varnostnih ukrepov za omejevanje novega koronavirusa. Foto: Reuters
Prostovoljci so v soboto ob dnevu dela sodelovali pri opravilih v skupnosti. V Belorusiji niso uvedli nobenih varnostnih ukrepov za omejevanje novega koronavirusa. Foto: Reuters

V centru Vesnova so po testiranju vseh 170 tam nastanjenih otrok in mladostnikov potrdili 23 okužb, med njimi pri 13 otrocih z motnjami v razvoju, poroča BBC.

Prvi primer so potrdili pri zaposlenem, nato so se odločili testirati vse bivajoče v centru v osrednji beloruski pokrajini Mogilev. Izvršni odbor pokrajine je sporočil, da večina otrok nima simptomov bolezni.

V prizadevanju za preprečevanje bolezni so zaposleni začeli delati v izmenah, onemogočili so stike med različnimi skupinami otrok, obiski pa so prepovedani.

Med 170 otroki in mladostniki, ki so jih starši večinoma zapustili ali so prerevni, da bi jih vzdrževali, imajo številni hude zdravstvene težave, zaradi katerih je ogrožen njihov imunski sistem.

Upravitelji centra so oblasti prosili za premestitev otrok. Adi Roche, ustanovitelj dobrodelne organizacije Chernobyl Children International, je za BBC dejal, da center blizu mesta Glusk nima dovolj opreme za zdravljenje bolnikov.

Nazdravljanje članov komunistične partije ob 150. obletnici rojstva Lenina. Foto: Reuters
Nazdravljanje članov komunistične partije ob 150. obletnici rojstva Lenina. Foto: Reuters

Brez ukrepov za zajezitev okužbe

Belorusija se je na evropski zemljevid zapisala kot država, ki ne le, da ni uvedla ukrepov za zajezitev širjenja okužbe, temveč ignorira vse napotke zdravstvenih strokovnjakov.

Nemoteno potekajo vsa športna tekmovanja, bari in restavracije obratujejo, otroci se v ponedeljek po tridnevnem prazniku vračajo v šole.

Beloruski predsednik Lukašenko ob tem vztrajno zanika nevarnost virusa in kot zdravilo zanj priporoča vodko, hokej in savno.

Okužen tudi Lukašenkov soigralec pri hokeju

Sorodna novica Športni otoček sredi pandemije - Belorusija

Okužbo z virusom SARS-CoV-2 so v četrtek potrdili tudi pri njegovem soigralcu v amaterski hokejski ekipi, s katero so do pred kratkim, ko se je končalo prvenstvo, še igrali pred polnimi tribunami.

Kljub okužbi soigralca se Lukašenko ne bo umaknil v samoizolacijo in bo še naprej delal kot običajno, je sporočila njegova tiskovna predstavnica.

Beloruski predsednik je pandemijo večkrat označil za "psihozo" in zatrdil, da nihče v Belorusiji ne bo umrl zaradi novega koronavirusa, temveč zaradi predhodnih bolezenskih stanj, kot je sladkorna bolezen ali težave s srcem.

Do petka so v državi z 9,5 milijona prebivalci sicer potrdili 8773 okužb in 63 smrtnih žrtev. Ameriška veleposlaništvo v Minsku navaja podatke zdravstvenega ministrstva, da so v državi od 23. januarja opravili 130.000 testov.