Namera izselitve je le vrh ledene gore več nerešenih problemov med občino Ankaran in bolnišnico Valdoltra. Foto: Radio Koper
Namera izselitve je le vrh ledene gore več nerešenih problemov med občino Ankaran in bolnišnico Valdoltra. Foto: Radio Koper

V bolnišnici Valdoltra pravijo, da potrebujejo prostore za premestitev vojaške hiperbarične komore. Oddajane ambulante za potrebe primarnega zdravstva je bilo začasno, saj naj bi občina Ankaran v tem času poiskala ustrezno rešitev. Zahteva za izselitev je nerealna in neuresničljiva, pravijo na občini.

"Vsakemu razsodnemu je jasno, da se nadomestnih ambulant za potrebe opredeljenih pacientov preko noči ne da vzpostaviti. Zadnja poteza vodstva bolnišnice pa poleg moralno etičnih vprašanj odpira tudi vprašanje 120 tisoč evrov vrednih naložbenih vlaganj občine Ankaran v ureditev predmetnih ambulant in druge infrastrukture na območju Ortopedske bolnišnice Valdoltra, katerim se zdaj občini oziroma občanom odreka uporabo," je za Radio Slovenija dejal župan Ankarana Gregor Strmičnik.

V bolnišnici pravijo, da se glede točnega roka za izpraznitev prostorov še niso uspeli pogovoriti, v dopisu, ki so ga poslali občini in zdravstvenemu domu, so zapisali, prostore izpraznite v 30 dneh. Rok je potekel, a Strmčnik miri, naj uporabniki ambulant ne bodo zaskrbljeni.
"Nakopičene problematike med občino in bolnišnico se zagotovo ne bodo reševale preko njihovih hrbtov in v njihovo škodo. Ambulante ZD-ja Koper na območju Občine Ankaran na vseh lokacijah normalno delujejo po ustaljenih urnikih," je dejal.

Med bolnišnico in občino še več drugih nerešenih vprašanj

Namera izselitve je le vrh ledene gore več nerešenih problemov med občino in bolnišnico. Slednja uporablja nekaj zemljišč, ki so v lasti občine, do dogovora o menjavi ni prišlo. Pred dnevi je zaradi nestrinjanja z odnosom iz sveta zavoda odstopil član, ki je predstavnik lokalne skupnosti.

Druga članica, predstavnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje pa je izrazila dvome v pravilnost razpisa za mesto direktorja bolnišnice. Za vnovični mandat naj bi se zanimal sedanji direktor Radoslav Marčan. Svet zavoda je pred dnevi potrdil predlog imenovanja dosedanjega direktorja za direktorja za novo mandatno obdobje. Sklep je Svet zavoda po seji posredoval na ministrstvo za zdravje oziroma vlado.