Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Paracetamol je splošno razširjeno zdravilo, ki ga tudi v Sloveniji lahko kupimo v lekarni brez recepta. Njegova uporaba je za lajšanje lažjih bolečin in zniževanje vročine pri prehladih in gripi.

Kot pa so ugotovili raziskovalci z univerze Edinburg, je lahko dolgotrajna uporaba paracetamola usodna za vse, ki imajo visok krvni tlak, poroča BBC.

V študiji so zajeli 110 prostovoljcev, med katerimi sta dve tretjini jemali tablete za zniževanje visokega krvnega tlaka ali hipertenzije. Jemati so morali en gram paracetamola štirikrat na dan dva tedna, kar je sicer normalni odmerek paracetamola v primeru kroničnih bolečin.

Naslednja dva tedna so jim dajali placebo zdravilo, torej, zdravilo brez učinka.

Raziskava je pokazala, da je paracetamol še dodatno dvignil krvni tlak, ki je eden izmed najpogostejših vzrokov za srčno kap ali zastoj srca.

Raziskovalci so s tem razlogov svetovali zdravnikom, naj bolnikom s kroničnimi bolečinami znižajo odmerek paracetamola, tiste z visokim krvnim tlakom in tveganjem za srčne bolezni, pa naj skrbno spremljajo.

Potrebne so nadaljnje študije

A študija je naletala na kritičen odziv. Profesor Dipender Gill z londonske univerze George's University je opozoril, da je študija, objavljena v reviji Circulation, odkrila majhen, a pomemben dvig krvnega tlaka pri belih prebivalcih Škotske.

"Prvič, ni jasno, ali bi se zaznano povišanje krvnega tlaka pojavilo tudi pri dolgotrajnem uživanju paracetamola." Kot drugo, pa je poudaril, da ni z gotovostjo znano, ali je kakršno koli povišanje krvnega tlaka povezano z uživanjem paracetamola in tveganjem srčne kapi.

Študija, ki so jo predtem opravili v ZDA, je namreč potrdila povezavo med dolgotrajnim uživanjem paracetamola in tveganjem za srčno kapjo, vendar ni bilo mogoče dokazati, da bi eno vplivalo na drugo.