Dojenček. Foto: AP
Dojenček. Foto: AP

Aplikacija je plod dela pediatrov Sekcije za primarno pediatrijo in Pediatrične klinike UKC Ljubljana ter prostovoljcev Društva študentov medicine Slovenije, ki je leta 2017 prejelo nagrado Evropske komisije za najboljši javnozdravstveni projekt. Aplikacijo je podprlo tudi ministrstvo za zdravje, so pojasnili na sekciji za pediatrijo.

Ob tem poudarjajo, da je aplikacija nastala v sodelovanju s starši in z željo, da bi bila zanje uporabna, saj je njen cilj staršem dajati podporo in jim olajšati prve mesece (in leta) z novim malčkom s praktično in moderno rešitvijo za dostopanje do preverjenih informacij in sledenje zdravstvenemu stanju otroka. Starši lahko v aplikaciji spremljajo rast in razvoj svojega otroka, nastavijo opomnike za preglede pri zdravniku, samostojno beležijo in poročajo o neželenih učinkih po cepljenju, sporočajo podatke pediatru, poiščejo jasno razložene, temeljite in od pediatrov preverjene zanesljive informacije itd.

Aplikacija je brezplačna in brez oglasov ter zagotavlja varovanje osebnih podatkov, še navajajo pediatri in dodajajo, da vpis osebnih podatkov ni nujen za uporabo aplikacije ali dostop do informacij, če si jo starši želijo uporabljati tudi na ta način, pa aplikacija ne shranjuje in ne dovoljuje dostopa do vanjo vpisanih podatkov drugim osebam.

Ista ekipa je izdelala tudi aplikacijo CepInfo, v kateri v enostavni in hitro razumljivi grafični podobi zbrane strokovne informacije o cepljenju v Sloveniji, in je namenjena zdravstvenim delavcem, ki se srečujejo s cepljenjem ali svetovanjem o cepljenju otrokom ali odraslim.