Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Romunska policija je priprla enega izmed zdravnikov, ki je obtožen zlorabe položaja ter jemanja podkupnin. Pred aretacijo je neimenovani zdravnik delal v bolnišnici v mestu Iași na vzhodu Romunije.

Tožilstvo je navedlo, da je neimenovani zdravnik nadzoroval mrežo štirih drugih zdravnikov, ki so mu izročevali srčne vsadke, odvzete mrtvim pacientom, ne da bi pri tem zaprosil za njihovo odobritev ali odobritev svojcev, poroča Guardian. Omenjeni zdravnik naj bi v sedmih letih (od leta 2017) izvedel 238 operativnih posegov z nezakonito pridobljenimi vsadki.

Zdravnik je s početjem bolnike izpostavil resnim zapletom ali celo smrti, poleg tega pa naj bi vsadke vsadil tudi ljudem, pri katerih ni bilo potrebe za poseg. "Precej vsadkov, ki jih je priporočil zdravnik, ni bilo potrebnih. Bili so posledica lažnih diagnoz ali predhodno predpisanih zdravil, ki so sprožila specifične simptome," so še zapisali romunski tožilci.

Težave romunskega zdravstva

Romunski zdravstveni sistem je sicer eden izmed najmanj razvitih v Evropski uniji, poleg tega pa ga pestijo korupcija, neučinkovitost in spolitizirano upravljanje. Država je v zadnjih treh desetletjih zgradila eno bolnišnico, za zdravstvo namenja najmanj sredstev v Uniji, na desettisoče zdravnikov in medicinskih sester pa je zapustilo državo, še poroča Guardian.