Poslanci so pretresali poročila kar treh preiskovalnih komisij, povezanih s koronakrizo. Foto: BoBo
Poslanci so pretresali poročila kar treh preiskovalnih komisij, povezanih s koronakrizo. Foto: BoBo

Z 41 glasovi za in 33 proti so poslanci potrdili vmesno poročilo preiskovalne komisije o zagotavljanju zaščitne opreme ter ukrepih institucij in nosilcev javnih funkcij za zajezitev širjenja covida-19 na predlog koalicije.

Predsednica preiskovalne komisije Suzana Lep Šimenko (SDS) je v ponedeljek poudarila, da je bila prejšnja vlada po mnenju komisije neučinkovita pri zagotavljanju zadostnih zalog zaščitne opreme, kar je vodilo v slabše obvladovanje epidemije covida-19.

Med drugim je dejala, da prejšnji predsednik vlade Marjan Šarec ni prebral državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije, s tem pa je po mnenju komisije opustil dolžno skrbnost. Z očitki prejšnji vladi, da je zdajšnji pustila prazna skladišča zaščitne opreme, so se na ponedeljkovi seji DZ-ja strinjali v koaliciji, v opoziciji pa so jim nasprotovali.

Robert Pavšič (LMŠ), ki je k vmesnemu poročilu podal ločeno mnenje, je osnutek vmesnega poročila označil za "enega najbolj politično sprevrženih konstruktov za prikrivanje popolne lastne nesposobnosti, klientelizma in korupcije". Ob tem je dodal, da je vlada Janeza Janše epidemijo covida-19 izkoristila kot poslovno priložnost.

Poslanko Lep Šimenko je obtožil aktivnega oviranja in preprečevanja preiskave komisije, pa tudi zavestnega preprečevanja zaslišanja ključnih prič. Predlagal je sklep, ki bi javnosti omogočil vpogled v vso zbrano dokumentacijo komisije, da bi si lahko vsak ustvaril svoje mnenje.

Poročilo o nabavah medicinske opreme

Poslanci DZ-ja so na seji glasovali tudi o poročilu preiskovalne komisije DZ-ja o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme. Potrdili so ga s 56 glasovi za in nobenim proti.

Člani komisije so v preiskavi med drugim ugotovili, da so slovenske bolnišnice enak medicinski material naročale po različnih cenah, je v ponedeljek na seji DZ-ja povedala predsednica komisije Karmen Furman (SDS).

Kot je poudarila, v obdobju od 1. januarja 2007 do 21. decembra 2018 pri javnem naročanju v preiskovanih bolnišnicah niso sledili načelom, ki jih določa zakon o javnem naročanju.

Namesto načela gospodarnosti, učinkovitosti, uspešnosti ipd. je "načeloma veljal dogovor med dobavitelji in ustanovami, kdo bo v kateri izmed bolnišnic dobil kakšen posel". Poudarila je, da vseh izsledkov komisije zaradi pomanjkanja časa ne bo mogoče predstaviti, saj se trenutni vladi izteka mandat.

Zavrnili poročilo o koronskih ukrepih

Poslanci pa so zavrnili vmesno poročilo preiskovalne komisije DZ-ja, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo covida-19 povezane ukrepe od 1. marca 2020. Zanj je glasovalo 36 poslancev, proti pa jih je bilo 40.

Kot je v ponedeljek dejal predsednik komisije DZ-ja Robert Pavšič (LMŠ), je komisija dokazala, da politično odgovornost za posledice neustreznega obvladovanja epidemije covida-19, predvsem pa za presežne smrti, nosita vlada in še posebej premier Janša. Ta je "brez zakonske podlage neposredno in osebno posegel v strokovne procese odločanja ter jih prilagodil svojim interesom in motivom".

Kot je še opozoril Pavšič, je Slovenija v decembru 2020 "izgubila za en avtobus ljudi na dan". Več poslancev iz koalicijskih vrst je v ponedeljek ugotovitvam nasprotovalo in je delo aktualne vlade v povezavi z epidemijo covida-19 označilo za uspešno.

V preiskovalni komisiji so sicer kot naznanitev sumov več kaznivih dejanj poročilo predali tudi preiskovalnim organom. V sklepih predlagajo tudi zaščito t. i. žvižgačev in opolnomočenje medijev. Delo preiskovalne komisije bo po Pavšičevih besedah moral nadaljevati naslednji sklic DZ-ja.