Zdravstveni delavci bodo 22. februarja izvedli protestni shod. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zdravstveni delavci bodo 22. februarja izvedli protestni shod. Foto: BoBo/Borut Živulović

Vlada v decembra zaključenih pogajanjih s sindikati zdravstva in socialnega varstva ni privolila v zvišanje plač v plačni skupini E3, ker da so bila ta delovna mesta dviga plač deležna že v dogovoru z vlado Janeza Janše novembra 2021. Velik del zaposlenih je takrat prejel enega ali dva dodatna plačna razreda, zaposleni na najtežjih deloviščih, denimo v urgentni dejavnosti, pa pet razredov.

"Stavkovni odbor je sprejel sklep, da bomo 22. februarja organizirali protestni shod vseh medicinskih sester, tukaj so vključeni vsi zaposleni v zdravstveni negi – tako srednje medicinske sestre kot bolničarji negovalci. Uporabljamo enotni termin za vse," je na novinarski konferenci napovedala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi (SDNZS) Slavica Mencingar.

Zakaj so se odločili za protestni shod? "Pogajanja, ki so bila končana decembra lani za zdravstveni resor, se niso ugodno končala za zaposlene v zdravstveni negi. Bili smo popolnoma spregledani, čeprav smo imeli v dogovoru novembra 2021 zapisano, da se pogajanja nadaljujejo tudi za plačno skupino E3, kamor spadamo medicinske sestre, zdravstveni tehniki in bolničarji negovalci," je pojasnila.

"Vlada je nenehno trdila, da smo novembra 2021 dobili vse in porušili vsa plačna razmerja, kar seveda ni res. Res je, da smo leta 2021 urgentno reševali kader v bolnišnicah, na najbolj urgentnih položajih, in nam je malo uspelo ustaviti odhode," je navedla, da so se plače opazno dvignile za pet plačnih razredov le v urgentni dejavnosti.

"Ne moremo čakati še eno leto"

"Za vse druge, ki so bili deležni dviga enega ali dveh plačnih razredov, se pravi nekakšnega obliža, pa je bilo zapisano v dogovoru, da se skupaj s plačno skupino J rešujejo v letu 2022. Kot veste, smo edini izpadli iz tega dogovora. Plačna skupina J se zdaj rešuje s posebnim vladnim projektom, zato ne moremo sprejetai tega, da bomo čakali še celo leto, do 2024, da se z rednimi pogajanji prenove plačnega sistema uredijo plače vseh zaposlenih v zdravstveni negi, ki takrat niso dobili dovolj," je bila jasna predsednica sindikata.

Zato je njihova trenutno glavna zahteva, da vlada zaposlenim v plačni skupini E3 doda toliko plačnih razredov, da bo skupni dvig z upoštevanjem dogovora novembra 2021 znašal štiri plačne razrede. "Ogorčeni smo in ne razumemo vlade, da ima tako neenakopraven odnos do zaposlenih v zdravstveni negi, saj so z decembrskim dogovorom vsem skupinam v zdravstvu, zdravnikom in drugim zaposlenim, dvignili plače za štiri plačne razrede oz. več," je opozorila in dodala, da zahtevajo zgolj razliko do dviga štirih plačnih razredov.

Po njenih besedah to konkretno pomeni, da bo na primer medicinska sestra v ambulanti, ki je novembra 2021 dobila dvig plače za le en plačni razred, zdaj dobila še tri in ne bo neenakopravno obravnavana v primerjavi s preostalim zdravstvom. Če je šlo kompletno zdravstvo navzgor za štiri plačne razrede in več, morajo iti tudi medicinske sestre. "Glede vsega preostalega pa se bomo pogovarjali v okviru prenove plačnega sistema," je sklenila.

Protestni shod medicinskih sester