Foto: Reuters
Foto: Reuters

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci povedal, da je vlada sprejela sklep, da so državljani Ukrajine, ki so zaradi vojnih razmer vstopili v Slovenijo, upravičeni do nujne medicinske pomoči in neodložljivih zdravstvenih storitev.

"Zdravstveno varstvo žensk vključuje tudi zdravstveno oskrbo v nosečnosti in ob porodu. Prav tako so do zdravstvene oskrbe upravičeni otroci in mladostniki. Plačnik teh zdravstvenih storitev in predpisanih zdravil bo ministrstvo za zdravje," je pojasnil.

Začeli so se tudi pripravljati na izredne dogodke, ki se lahko zgodijo zaradi kibernetskih napadov ali pomanjkanja električne energije. Bolnišnice, zdravstvene domove, dispečersko službo zdravstva in lekarniške veletrgovce so pozvali, da dodatno preverijo delovanje njihovega informacijsko komunikacijskega sistema in da so dodatno pozorni na vsa morebitna odstopanja.

Bolnišnice so tudi pozvali, da preverijo ključne zaloge (zdravila, medicinski material, ipd.), ki jih imajo in za koliko časa dela v normalnih razmerah te zaloge zadostujejo.

"Prav tako smo od bolnišnic pridobili podatek o vzdrževanju generatorjev in obsegu zdravstvene dejavnosti, ki jo lahko izvajajo, če pride do izpada elektrike. Preverili smo tudi dobavne verige oskrbe z medicinskimi pripomočki in zdravili," je naštel minister.

S civilno zaščito ter upravo za zaščito in reševanje tudi preverjajo mogoče oblike pomoči Ukrajini.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.