"Fitnesarji danes na steroide gledajo tako kot so včasih na proteinske dodatke," pravi osebni trener Miha Jovanović. Na fotografiji so proteinski dodatki, ki niso steroidi. Foto: Reuters

Število rekreativnih športnikov se je "po razcvetu družbenih omrežij povečalo, sploh po epidemiji covida-19 in karanteni", pojasni osebni trener Blaž Radonjić. Zaradi želje po hitro opaznih rezultatih v enem ali dveh mesecih tudi nekateri rekreativni športniki posegajo po anabolnih androgenih steroidih (AAS) ali pogovorno kar steroidih, ki so sicer prepovedani, a omogočajo povečanje mišične mase, izgubo telesne maščobe, "in to celo brez redne vadbe", nadaljuje Radonjić.

Brez steroidov preprosto nisi več konkurenčen.

Nejc, osebni trener

"Če vidiš nekoga in veš, da hodi v fitnes komaj kakšno leto in ima že dobre rezultate, je velika verjetnost, da uporablja steroide, saj v tako kratkem obdobju tako drastična sprememba ni mogoča," pove osebni trener, ki se zaradi šikaniranja ne želi izpostaviti, zato ga bomo imenovali Nejc.

Doda, da se steroidi danes uporabljajo tako v vrhunskem kot rekreativnem športu. Dostop do njih pa je presenetljivo lahek. "Dobijo jih kar od posrednikov v svojem fitnesu, vsak pozna nekoga, ki jih prodaja," pove Nejc in nadaljuje, da so steroidi, ki se prodajajo na črnem trgu, "pogosto neprečiščeni, kar pomeni, da imajo lahko dodatne primesi, ki so lahko nevarne za zdravje" ali pa celo sploh ne vplivajo na povečanje mišične mase, "kljub temu pa imajo enake stranske učinke kot steroidi".

"Lepotni standardi so vedno bili in vedno bodo," pove osebni trener Blaž Radonjić. Foto: Pixabay

Nakup po spletu s kriptovalutami

Cene steroidov na črnem trgu se gibljejo od 33 evrov dalje (36 ameriških dolarjev). Sogovorniki so nam zaupali, da so ob dobavljivih poteh v fitnesih dostopni tudi na spletnih straneh. Prodajajo jih tako v kapsulah, gelih kot v tekočini, ki si jo uporabniki vbrizgajo v telo. Ker steroidi delujejo na vse organske sisteme, se lahko vbrizgajo kamor koli.

Zasledili smo, da je edina plačilna metoda, ki jo omogočajo spletne strani, kriptovaluta.

Nekateri si steroide na dom naročijo pod lažnim imenom, sicer pa se redni uporabniki zavedajo, da je naročanje steroidov po spletu igra na srečo. "Paket ti lahko zasežejo na carini, vprašljiva je kakovost, lahko pa v pošiljki sploh ne dobiš steroidov," so naštevali uporabniki foruma Steroids Source Talk.

Najbolj dovzetna starostna skupina med 18. in 25. letom

Uporaba steroidov je postala zaželena predvsem zaradi hitro opaznih rezultatov. Foto: Pixabay
Uporaba steroidov je postala zaželena predvsem zaradi hitro opaznih rezultatov. Foto: Pixabay

Trener Radonjić meni, da je največ uporabnikov steroidov starih "med 18. in 25. letom, zagotovo pa tam do 30. leta. Ta starostna skupina je najbolj dovzetna, bi rekel."

Da bi se moški, ki redno uporabljajo steroide, s čimer se poleg testosterona v telesu poviša tudi raven estrogena, lahko izognili neželenim stranskim učinkom, kot so na primer povečane prsi ali t. i. ženske prsi, uporabo steroidov kombinirajo tudi z inhibitorji estrogena, ki raven estrogena znižujejo. Ti so na spletu dostopni tudi v Sloveniji.

To potrdi tudi Bojan Knap, specialist internist na centru za dializo iz UKC-ja Ljubljana: "Gre za mlade in zdrave ljudi, njihovo telo pa lahko takrat prenese marsikaj.” Vnašanje steroidov velja za hud poseg v telo, njihovi glavni učinki pa so sprva dobri in pozitivni – zelo so učinkoviti pri rasti mišic in izgubljanju telesne maščobe, telo pa je bolj zmogljivo na vseh področjih, saj se pripravlja na večji napor, pojasnjuje.

Povišanemu libidu lahko sledi impotenca

A steroidi imajo tudi negativne stranske učinke. Med najpomembnejši so težave s psiho in spolno funkcijo moškega, pri ženskah se pojavi večja poraščenost, povečan klitoris in nižji glas. Sprva se pri moških sicer pojavi povišan libido, prenehanje uporabe pa lahko povzroči njegovo pomanjkanje in celo impotenco.

Pri ženskah se lahko pojavi motnja s hormonsko sliko, zagotovo pa so težave z rednim menstrualnim ciklom.

Večina zapletov, kot so endokrinološki, nevrološki in kardiološki, se pokaže pozneje v življenju, ko se lahko zamegli njihova škodljivost za telo, zagotovo pa se s steroidi ni igrati,” opozori Knap.

Steroidi torej delujejo na vse organske sisteme v telesu, k našemu zdravju pa prinašajo vrsto neželenih stranskih učinkov – od izpada las, neplodnosti, aken, različnih tumorjev, ki se v zrelem življenjskem obdobju pojavijo kjer koli, predvsem pa na prostati, ledvicah in jetrih. Zelo pogoste so tudi možganske in srčne kapi, za katere posamezniki niso imeli simptomov. Učinki uporabe steroidov se poznajo tudi v motnjah razpoloženja, kot sta depresija ali agresivnost, lahko se pojavi tudi psihološka odvisnost obsedenosti z videzom, še pove profesor s fakultete za farmacijo Lovro Žiberna.

Stik s steroidi že v srednji šoli

Kot povedo sogovorniki, pridejo fantje v stik s steroidi že v srednji šoli, njihova uporaba pa naj bi bila pogostejša med moškimi kot med ženskami, one naj bi jih uporabljale predvsem v tekmovalnih kategorijah bodibildinga. "Brez steroidov preprosto nisi več konkurenčen," pove Nejc.

Radonjić ob tem opozori na skrb vzbujajoče dejstvo, da je uporaba steroidov na družbenih omrežjih postala celo meme, smešnica, v smislu, "liftaš, pa ne uporabljaš steroidov, poglej, kaj zamujaš". Prikaz steroidov kot zabava, ki ni več družbeno stigmatizirana, "pogovor o njihovi uporabi in dostopnosti odprto poteka v slačilnicah fitnesov. Če si želiš poskusiti, boš stopil zraven, zagotovo pa je težje ne priti v stik z njimi," pove Radonjić.

Ker steroidi povzročijo zvišanje proizvodnje testosterona v telesu, ga ta naravno neha proizvajati, tudi ko jih posameznik preneha uživati. Foto: Pixabay
Ker steroidi povzročijo zvišanje proizvodnje testosterona v telesu, ga ta naravno neha proizvajati, tudi ko jih posameznik preneha uživati. Foto: Pixabay

Ni podatkov o uporabi

O stranskih učinkih uporabe steroidov se v javnosti premalo govori, saj (razumljivo) podatkov o uporabi med profesionalnimi ali rekreativnimi športniki ni. V Sloveniji si za ozaveščanje o stranskih učinkih dopingiranja med profesionalnimi športniki prizadeva Slovenska antidoping organizacija (SLOADO), "saj morajo vsi športniki pred tekmovanjem izvesti izobraževanje, da sploh lahko tekmujejo," razloži profesor Žiberna.

Steroidi so bili, preden so jih v 20. stoletju sintetično pridobivali z namenom zlorabe, zdravila. Predpisovali so jih posameznikom s premalo testosterona.

A kot pojasni Bojan Knap, jih danes v medicinske namene redko uporabljajo, predvsem v majhnih količinah v sklopu terapije, recimo v primeru hude poškodbe in pri krhkih kosteh, pri ostarelih kroničnih bolnikih. Vse več študij namreč kaže, da bi lahko anabolni steroidi pod nadzorom imeli tudi terapevtsko vlogo za ohranitev in regeneracijo mišic.

"Države, kjer je uporaba steroidov najpogostejša, so ZDA, Brazilija, Avstralija in nordijske države Evrope. Njihova uporaba je veliko manjša na Kitajskem, v Koreji in na Japonskem, kjer je mišičast videz pri moških kulturno gledano manj cenjen," je zapisano v članku Doping and sports endocrinology: anabolic-androgenic steroids, objavljenem na spletni strani ScienceDirect in v angleški različici revije Revista Clínica Española. Foto: AP

V Sloveniji za uporabo in prodajo zagrožena zaporna kazen

Anabolne androgene steroide se skladno z Mednarodno konvencijo proti uporabi nedovoljenih snovi v športu obravnavajo kot nedovoljene snovi v športu.

Kot so pojasnili z generalne policijske uprave v Sloveniji, je nedovoljene snovi v rekreativnem in profesionalnem športu kaznivo "uporabljati, predelovati, prodajati in posredovati pri prodaji ali nakupu ali jih kako drugače spravljati v promet, če je dejanje storjeno proti mladoletni osebi, v hudodelski združbi in povzroča hude posledice za zdravje, se kaznuje z zaporno kaznijo od treh do petnajst let".

Omogočanje uživanja v športu in omogočanje izvajanja nedovoljenih postopkov v športu pa se kaznujeta z od enega do deset let. Policija je leta 2023 na območju Slovenije zasegla 41 gramov, 753 mililitrov in 477 tablet anabolnih androgenih steroidov.