Foto: BoBo
Foto: BoBo

Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug je zapisal, da v UKC-ju Ljubljana že nekaj let opažajo trend, da strokovno visoko usposobljen kader s področja zdravstvene nege odhaja na manj zahtevna delovišča, denimo v referenčne ambulante ali h koncesionarjem.

"Potrdimo lahko tudi, da je odpoved pogodbe o zaposlitvi v zelo kratkem času podalo pet zaposlenih na kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja kirurške klinike," je zapisal Jug in dodal, da gre za medicinske sestre in inštrumentarke.

Njihove odpovedi so, kot navajajo, povezane z zaposlitvijo v koncesijski dejavnosti Tomislava Klokočovnika, ki bo po poročanju medijev delovala v prostorih celjske bolnišnice.

"Zato v UKC-ju Ljubljana opozarjamo, da tovrstni trendi, v nasprotju s pričakovanji, lahko prinesejo oslabitev, in ne krepitev javnega zdravstvenega sistema. Prosimo za ukrepe na sistemski ravni, ki bodo omogočili boljše pogoje za delo in možnosti večjega zaslužka oziroma nagrajevanja v javnem zdravstvenem sistemu," so še navedli.

Klokočovnik organizacijskih težav UKC-ja Ljubljana za časopis Dnevnik, ki je prvi poročal o odhodih zaposlenih iz kliničnega centra, ni želel komentirati.

Kardiolog Klokočovnik je z vodstvom celjske bolnišnice podpisal pogodbo o izvedbi srčnih operacij s svojo ekipo ljudi, lastnimi aparaturami in zdravili. V ta namen mu je bolnišnica odstopila štiri postelje zaradi lažje logistike operiranih bolnikov.

Direktor celjske bolnišnice Dragan Kovačić je na novinarski konferenci prejšnji ponedeljek izrazil hvaležnost Klokočovniku za sodelovanje, saj s čakalnega seznama celjske bolnišnice za operacije na srcu letno umre od pet do deset bolnikov.