Cepljenje proti otroški paralizi v Afganistanu, kjer nameravajo proti tej bolezni letos cepiti 9,3 milijona otrok, mlajših od pet let. Foto: EPA
Cepljenje proti otroški paralizi v Afganistanu, kjer nameravajo proti tej bolezni letos cepiti 9,3 milijona otrok, mlajših od pet let. Foto: EPA

Mednarodni sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef) je v raziskavi ugotovil, da je zaupanje v rutinsko cepljenje otrok med letoma 2019 in 2021 upadlo v 52 od skupno 55 analiziranih državah.

"Ne smemo dovoliti, da bo zaupanje v rutinsko cepljenje otrok še ena žrtev pandemije," je posvarila direktorica Unicefa Catherine Russell. "V nasprotnem primeru lahko sledi val smrti otrok zaradi ošpic, davice in drugih bolezni, ki jih je mogoče preprečiti," je dodala.

Med pandemijo 67 milijonov otrok ni prejelo cepiv

Padec zaupanja v cepljenje je še posebej skrb vzbujajoč, ker se pojavlja po velikem svetovnem nazadovanju glede precepljenosti otrok. Med pandemijo covida-19 namreč kar 67 milijonov otrok ni prejelo enega ali več cepiv, ki bi lahko rešila življenja. Zamud pri cepljenjih jim še ni uspelo nadomestiti.

Sorodna novica Rutinsko cepljenje otrok se je po vsem svetu močno zmanjšalo

Unicef še opozarja, da so zbrani podatki "skrb vzbujajoč opozorilni znak" naraščajočega obotavljanja glede cepiv zaradi napačnih informacij, vse manjšega zaupanja v vlade ter politične polarizacije.

Najmanjši padec zaupanja na Kitajskem in v Indiji

Podatki, ki jih je zbrala londonska univerza za higieno in tropsko medicino, so pokazali na precejšnje razlike v padcu zaupanja med državami.

V Papui Novi Gvineji in v Južni Koreji se je strinjanje s trditvijo, da so cepiva pomembna za otroke, zmanjšalo za 44 odstotkov. V Gani, Senegalu in na Japonskem je upadlo za več kot tretjino. V ZDA se je znižalo za 14 odstotkov. V Mehiki, na Kitajskem in v Indiji je zaupanje ostalo enako ali se je povečalo.

Kljub svetovnemu padcu zaupanja pa več kot 80 odstotkov anketirancev v polovici anketiranih držav še vedno meni, da so cepiva za otroke pomembna. Poročilo sicer navaja, da se lahko zaupanje v cepiva hitro spremeni, rezultati pa morda ne kažejo na dolgoročno gibanje.