"Šele ko bomo kot družba zreli za skupen korak naprej v tej smeri, bodo preventivni programi lahko uspešni," Aljoša Lapanja z Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije. Srdjan Živulović/BoBo

Cilj mednarodnega dneva boja proti zlorabi in nezakonitemu trgovanju z drogami je krepitev ukrepanja in sodelovanja pri doseganju sveta brez zlorabe mamil. Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije se ob tem pridružuje pozivom k vlaganju v preventivo.

Predsednik sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v psihiatriji pri zbornici Aljoša Lapanja je ob tem poudaril, da je eden pomembnejših temeljev preventive proti zlorabi drog nedvomno zmanjševanje stigmatizacije oseb z odvisnostjo od prepovedanih drog in dostopnost programov pomoči na vseh ravneh družbe, tako nevladnih kot drugih organizacij, predvsem pa zdravstvenega sistema. "Šele ko bomo kot družba zreli za skupen korak naprej v tej smeri, bodo preventivni programi lahko uspešni," je povedal po navedbah zbornice.

Sorodna novica V Sloveniji visoka umrljivost zaradi prepovedanih drog, številke rastejo tudi v Evropi

Svetovna problematika drog je večplasten izziv, ki vpliva na življenja milijonov ljudi po vsem svetu, so poudarili pri zbornici. Vpliv mamil je daljnosežen in zapleten ter se dotika vse od posameznikov, ki se spopadajo z motnjami uživanja snovi, do skupnosti, ki se spopadajo s posledicami trgovine z drogami in organiziranega kriminala. Pri reševanju tega izziva je ključno sprejetje pristopa, temelječega na znanstvenih dokazih, ki daje prednost preprečevanju in zdravljenju.

V skupnostih je treba spodbujati dialog in sodelovanje med zainteresiranimi stranmi za izboljšanje na dokazih temelječih praks in politik preprečevanja ter spodbujanje podpornega okolja za izmenjavo znanja in inovacij, je prepričan Lapanja. Mladim je treba zagotoviti znanje, spretnosti in vire, da postanejo nosilci sprememb v svojih skupnostih, zagovarjajo pobude za preprečevanje drog in krepijo svoj glas v družbi.

"Skupaj okrepimo svoja prizadevanja za boj proti svetovni problematiki drog, pri čemer nas bodo vodila načela znanosti, sočutja in solidarnosti. S skupnim delovanjem in zavezanostjo rešitvam, temelječim na dokazih, lahko ustvarimo svet, v katerem bodo posamezniki živeli zdravo in izpolnjujoče življenje," je še pozval Lapanja.