Foto: BoBo
Foto: BoBo

Klimatske naprave prispevajo k boljšemu počutju, toda le ob pravilni uporabi in če so redno servisirane ter pregledane, predvsem morajo biti redno pregledani filtri, s čimer preprečimo kontaminacijo, v klimatski napravi se namreč hitro namnožijo mikrobi, ki se potem sproščajo v zrak.

Vdihovanje mikrobov pa povzroči okužbe in vnetja, pravi pulmologinja Nadja Koren Pucelj: "Lahko pride do kontaminacije z mikroorganizmi, še vedno se pojavlja znana legionarska pljučnica. Tudi pri zdravih ljudeh, če so klimatske naprave okužene z bakterijami legionela, nastane huda pljučnica. Še huje so lahko prizadeti kronični, kot pljučni bolniki."

V ne servisiranih klimatskih napravah so lahko tudi glivice, v nevarnosti so predvsem pljučni bolniki, Korenova opozarja, da ni zdravo čezmerno in prehitro hlajenje. Razlika v temperaturi med zunanjostjo in prostorom naj bo pet do sedem stopinj. Če se pravil držimo, "predvsem pri zdravih ljudeh ne bi smelo biti težav". "Pri težkih kroničnih bolnikih, kot so težji astmatiki, bolniki s kronično pljučno boleznijo, pa lahko zaradi suhega in mrzlega zraka pride do draženja in poslabšanja njihove pljučne bolezni," je opozorila.

Klimatske naprave za pljučne bolnike niso prepovedane, ker je tudi vroč in vlažen zrak lahko škodljiv, toda naj jih uporabljajo v skladu s smernicami in varno uporabo. Klimatska naprava, ki ne dovaja tudi svežega zraka, pa ne more nadomestiti zračenja prostorov.