V primerjavi z letom 2006 je bilo do konca lanskega leta v Sloveniji porabljenih za 90 odstotkov več antidepresivov. Foto: Reuters
V primerjavi z letom 2006 je bilo do konca lanskega leta v Sloveniji porabljenih za 90 odstotkov več antidepresivov. Foto: Reuters

Področje psihoterapije bi bilo treba na novo sistemsko urediti, opozarja stroka. Predlog zakona o psihoterapiji, ki mu sicer nasprotujejo tako psihiatri in klinični psihologi kot psihoterapevti, je trenutno v javni obravnavi do sobote, a pravnik Rajko Pirnat opozarja, da je v določenih delih celo protiustaven.

Strah nas je, da bo zakon zmanjšal dostopnost do psihosocialne pomoči in povečal stiske otrok. Je dejala Monika Erjavec Bizjak z Zveze Anite Ogulin in ZPM-ja, kjer je v zadnjega pol leta 16 terapevtov opravilo več kot 1100 ur psihosocialnih obravnav.

"Trenutni osnutek zakona bi nam preprečeval nudenje psihosocialne pomoči našim uporabnikom. Tovrstne obravnave naj bi nudile javnozdravstvene mreže, ki pa so že danes preobremenjene," je povedala Erjavec Bizjak.

Pravnik Rajko Pirnat. Foto: BoBo
Pravnik Rajko Pirnat. Foto: BoBo

Pirnat: Problematični trije deli zakona

Pravnik Rajko Pirnat poudarja, da so s pravnega vidika najbolj problematični trije deli zakona, in sicer nejasno ločevanje psihoterapije in klinične psihoterapije, opuščanje akademskega izobraževanja in v nekaterih delih celo neustavna ureditev javnih pooblastil.

"To je mogoče samo, če se z zakonom ustanovi zbornica, ki mora skrbeti za javni interes. Ne pa če javno pooblastilo izvajajo pravne osebe zasebnega prava, ki so po definiciji organizacije interesnega združevanja svojih članov," je opozoril Pirnat.

Pirnatovo pravno mnenje je naročila skupina šestih nasprotnikov predloga zakona, med katerimi so tudi Teološka fakulteta, Zveza pacientov in Združenje za psihoterapijo in svetovanje.

"Bali bi se pustiti pacienta samega z njimi"

Milena Srpak iz Psihiatrične bolnišnice Ormož pravi, da si ne predstavlja, da bi bili psihoterapevti vključeni v njihove time, kot si želijo nekateri. "Bali bi se pustiti pacienta samega z njimi, lahko bi se zgodilo, da bi imeli veliko več dela s pacienti, pri katerih bi ta oseba nevede sprožala različne klinične slike," je pojasnila.

Poudarja, da bi bilo najustrezneje, da bi psihoterapevtske storitve nudili zdravstveni delavci, ki bi opravili dodatno izobraževanje iz psihoterapije, za katero si želi, da bi ga sofinancirala država.