Šempetrska bolnišnica. Foto: Radio Koper/Karin Zorn
Šempetrska bolnišnica. Foto: Radio Koper/Karin Zorn

Šempetrska bolnišnica ubira različne poti iz kadrovske zagate, ki je nastala, potem ko je pet kirurgov podalo odpovedi delovnega razmerja: vabili so jih, naj ostanejo, ob tem iščejo nove sodelavce in se povezujejo z bližnjimi slovenskimi bolnišnicami.

Direktor Dimitrij Klančič pričakuje, da bodo zaradi predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti zdravniki še odhajali: "Verjetno bo neko časovno obdobje, za katero upam, da bo čim krajše. To bo pretres za javne zdravstvene zavode oziroma bolnišnice, ampak bo potem tudi nov začetek."

Sorodna novica Arčon: Zakon, ki bo ločil javno in zasebno zdravstvo, naj bi bil nared v tednu, dveh

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel napoveduje strogo ločitev med javnim in zasebnim zdravstvom, brez možnosti prehajanja. "Da pa bodo zaposleni ostajali v javnem sektorju pa, seveda, predvidevamo dodatna plačila. Se pravi, finančne spodbude kot tudi vse druge, ki smo jih uvedli, se pravi nefinančne, ki smo jih uvedli skozi uredbo," je povedala ob robu obiska v Šempetru.

O soglasjih za zasebno delo je podala slednje pojasnilo: "Mi moramo vedeti, da se zaradi tega število zdravnikov ne bo zmanjšalo, torej tudi obseg opravljenega dela se ne bo kritično zmanjševal. Potrebna bo pač odločitev in reorganizacija. Kakšna bo reorganizacija v vsakem javnem zdravstvenem zavodu, je odvisno od tega, kakšna struktura zaposlenih je zdaj in kakšna soglasja so izdana po posameznih oddelkih."

V šempetrski bolnišnici ima soglasje za delo v zasebnem sektorju približno polovica zdravnikov.