Dotrajana stavba gastroenterološke klinike v Ljubljani. Foto: BoBo
Dotrajana stavba gastroenterološke klinike v Ljubljani. Foto: BoBo

Pacienti Kliničnega oddelka za gastroenterologijo na Japljevi v Ljubljani so prisiljeni celo poletje ležati v sobah brez klimatske naprave za zaprtimi okni, saj je v neposredni bližini gradbišče. Tako Margareta Srebotnjak Borsellino pravi, da je bila letos večkrat tam po sili usode. Tako se poskušata za silo preprečiti hrup in prah, ki so mu pacienti dnevno izpostavljeni.

Sorodna novica Na gastroenterološki kliniki zaradi prostorske stiske bolniki kar na hodnikih

"Pretresena sem na tem, da bolnike namestijo tudi na hodnike, kar bi morala biti prej izjema kot pravilo. Mislim, da stanje spominja na to, kar je hiša nekoč bila – na ubožnico. Tisti so imeli takrat celo boljše razmere," je dejala in poudarila, da je sistem pozabil, da gre pri zdravljenju za človeka, ki mu ustava zagotavlja pravico do zdravstvenega varstva in pravi, da so razmere na Japljevi nemogoče. "Zboliš, ko stopiš noter, tudi če si zdrav," je zaključila.

Klinika je neprimerna za izvajanje zdravstvene dejavnosti

Predstojnik oddelka Borut Štabuc poudarja, da se stanje pri njih, kljub gradbišču v neposredni bližini, izboljšuje. Polovico bolnikov so že preselili v boljše, klimatizirane prostore stare infekcijske klinike, načrtujejo, da bodo tudi druge preselili s septembrom. Sicer trdi, da za stanje ni krivo samo gradbišče, pravi, da je klinika že desetletja neprimerna za izvajanje zdravstvene dejavnosti. Za novo stavbo se zavzemajo že 10 let.

"Smo se nekako dogovorili, da bomo delno izboljšali pogoje, da bodo znosni. To, kar je bilo do zdaj, ni spodobno. Kaj takšnega ni nikjer v Evropi, tudi ne v državah nekdanje Jugoslavije," je komentiral stanje za Radio Slovenija Štabuc.

S pristojnega ministrstva so odgovorili, da se zavedajo težave, a trdijo, da so potrebe tudi drugje po državi velike, vendar ne bodo mogle biti vse uslišane čez noč.