Vsi trije ljudje, ki so umrli, so imeli tudi druge zdravstvene težave. Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock
Vsi trije ljudje, ki so umrli, so imeli tudi druge zdravstvene težave. Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock

Vsi primeri so povezani z zasebno kliniko v mestu San Miguel de Tucumán na severozahodu države, sporoča Panameriška zdravstvena organizacija (PAHO), regionalna organizacija v sklopu WHO-ja.

Po prvotnih podatkih so bili v torek med primeri pet zdravstvenih delavcev in bolnik, ki se je zdravil na oddelku za intenzivno nego. Simptomi so se jim pojavili med 18. in 22. avgustom.

V četrtek so poročali o dodatnih treh primerih, vključno s tremi smrtnimi primeri. Vsi trije ljudje, ki so umrli, so imeli tudi druge zdravstvene težave. V petek so potrdili še en, deseti primer te pljučnice.

Simptomi vključujejo vročino, mišične in trebušne bolečine ter zadihanost. Več bolnikov je imelo pljučnico v obeh krilih pljuč.

Izidi testov na respiratorne viruse in druge virusne, bakterijske in glivične dejavnike so vsi negativni, so sporočili v PAHO-ju. Biološke vzorce so poslali na dodatna laboratorijska testiranja, kjer bodo preverili tudi prisotnost toksinov.

Michael Osterholm, strokovnjak za nalezljive bolezni na Univerzi v Minnesoti, je dejal, da je glede na stanje pljuč vzrok verjetno nekaj, kar so bolniki vdihnili.

Sprva je sumil na legionarsko bolezen, ki jo povzroči vdihavanje kapljic vode, ki vsebujejo bakterijo legionela, a testi so to možnost izključili. Osterholm je sicer dodal, da se "skrivnostne bolezni" včasih pojavijo, a da se jih najpogosteje lahko razloži z lokalnimi izbruhi, ki nimajo pandemičnih implikacij.

Pomembne informacije o neznani pljučnici pričakuje od argentinskih zdravstvenih oblasti v petih do sedmih dneh.