Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Čas, ki ga zaposleni v domovih za starejše (DSO) lahko namenijo skrbi stanovalcev, je vse bolj skopo odmerjen. "Tako pri osebni higieni kot pri dvigovanju in prehranjevanju," je za Radio Slovenija povedala Alenka Vipavec Mahmutović, predsednica Aktiva vodij služb zdravstvene nege in oskrbe pri Skupnosti socialnih zavodov. Kot pojasnjuje, to pomeni, da oskrbovalci večino časa preležijo, ker jih ne utegnejo dvigovati s postelj, zlasti ob koncih tedna.

Poleg skopo odmerjenega časa za hranjenje tistih stanovalcev, ki potrebujejo pomoč, je zaradi kadrovskih stisk slaba tudi higiena. "Žal so naši standardi, da se lahko kopa na sedem ali 10 dni oz. včasih tudi to ni mogoče. To je pa že izpod dostojne oskrbe naših starejših," je poudarila.

Opozorila o tem, da zaradi pomanjkanja zaposlenih včasih stanovalcev ne utegnejo okopati, so se v preteklosti že pojavljala. Kot pojasnjuje sogovornica, vlada na to odgovarja, da težave pozna in razume. "Ampak to se vse samo še slabša. Zdaj je pa res že čisto nevzdržno – zadnje leto je katastrofalno," pojasnjuje predsednica aktiva.

Ob kadrovskih stiskah so zaposleni izpostavljeni izjemno velikim delovnim obremenitvam, razpored dela je ob spoštovanju zakonskih pravil o nujnem počitku nemogoče organizirati, novih zaposlitev pa ni. "Pogosto na razpise sploh ne prejmemo prijav. Tudi v primerih, ko se mladi prijavijo, se pogosto pozneje premislijo zaradi neugodnega delovnega časa – delo poteka vse dni v tednu, tudi ponoči," je pojasnila Alenka Vipavec Mahmutović.

Zavlačevanje s sprejetjem normativov in javnim razpisom

Ob trenutnih razmerah zaposleni v domovih za starejše zahtevajo nove normative glede zahtevnosti dela, a ministrstvo za zdravje z njimi že leta zavlačuje.

Pred nekaj meseci je bil sicer z veliko zamudo sprejet interventni zakon o zagotavljanju kadrov, a na ministrstvu za solidarno prihodnost zdaj zavlačujejo tudi z javnim razpisom, ki bi omogočil štipendiranje, lajšal prekvalifikacije in omogočal večje zaposlovanje tujcev na tem področju.

Če novi normativi ne bodo sprejeti in če ne bo takoj financirano novo zaposlovanje, v aktivu vodij služb zdravstvene nege napovedujejo javne proteste.