Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je za petek sklical sestanek s predstavniki zasebnih zavarovalnic, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V izjavi po seji vlade pa je napovedan dvig premije Zavarovalnice Generali označil kot neupravičen. Na sestanku želi slišati pojasnilo, zakaj se bo zgodil dvig.

Sorodna novica Podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja: Generali z majem napoveduje dvig na 45 evrov

Medtem so iz Slovenskega zavarovalnega združenja sporočili, da vzroki za dvig premij niso na strani zavarovalnic in nanje nimajo vpliva. "V Slovenskem zavarovalnem združenju se zavedamo, da gre za dvig, ki lahko pomembno vpliva na stroške gospodinjstva, a v primeru, če posameznik tovrstnega zavarovanja nima, so lahko njegovi stroški za neposredno doplačilo za izvedeno zdravstveno storitev neprimerno višji," so zapisali v sporočilu za javnost.

Vlada je po besedah Bešiča Loredana z interventnim zakonom zdravstvenim zavarovalnicam namenila več kot 70 milijonov evrov, skušali pa bodo dobiti odgovor, za kaj je bil ta denar porabljen. Po preučitvi podatkov zavarovalnic po velikonočnih praznikih pa bodo videli, kako naprej, ali lahko kako ukrepajo v dobrobit državljanov. Ob tem pa je opozoril, da vlada nima neposrednih vzvodov, ki bi jih lahko uporabila za zamrznitev zavarovalnih premij zasebnih zavarovalnic.

Sorodna novica Izvajalci na podlagi izhodnega covidnega zakona opravili za 79 milijonov evrov dodatnih storitev

V zavarovalniškem združenju so zapisali, da je dvig premij izrazito nepriljubljen ukrep tudi na strani zavarovalnic, pa čeprav je posledica večje porabe v javnem zdravstvu, na kar zavarovalnice nimajo vpliva. Zavarovalnice delujejo kot gospodarske družbe, njihovo vodilo je gospodarno poslovanje.

Na dvig premije po njihovih navedbah v največji meri vplivajo starajoča se družba, ki ima vedno več potreb po zdravstvenih storitvah, medicinska inflacija (napredek pri zdravljenju, zdravilih in pripomočkih), splošen dvig cen storitev, višji osebni dohodki v zdravstvu, povečan obseg dela v zdravstvu (neomejeno izvajanje storitev zaradi skrajševanja čakalnih dob) ter skrite rezerve v zdravstvu (organizacije, nabave in podobno), so navedli v zavarovalniškem združenju.

Dodali so, da podražitve niso neutemeljene, saj so zavarovalnice premijo nazadnje dvignile leta 2019, odhodki storitev, ki imajo doplačila, pa so se povečali za 31 odstotkov, odhodki za zdravila pa za 36 odstotkov. Rast se prav tako nadaljuje letos, to izhaja tudi iz finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, so zapisali.

V združenju se zaradi vsega naštetega zavzemajo in podpirajo prizadevanja glede zdravstvene reforme. "Strinjamo se, da je prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje potrebno celovite prenove, zato smo tudi javno podprli prizadevanja aktualne vlade, da prevetri celoten zdravstveni sistem," so zapisali.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je po navedbah združenja rezultat družbenega dogovora, da se za financiranje dela storitev, ki jih v celoti ne pokrivajo javni viri, zbrani prek zdravstvene blagajne, uvede solidarnost med bolnimi in zdravimi. "Takšna solidarnost nikakor ni nepravična," so zapisali. Ukinitev dopolnilnega zavarovanja po njihovem mnenju pomeni, da se stroški za doplačila, ki segajo od 10 do celo 90 odstotkov, prevalijo na pleča posameznikov, ki te storitve uporabijo, torej neposredno na bolne.

Preverjali naj bi upravičenost dviga premij

Na dvig premije dopolnilnega zavarovanja se je odzval tudi minister za delo in koordinator koalicijske Levice Luka Mesec, ki je dejal, da so se v vladi dogovorili, da bodo "naročili regulatornim institucijam, da preverijo gospodarnost in upravičenost tega dviga".

Tako Mesec kot predsednica SD-ja in zunanja ministrica Tanja Fajon si želita čimprejšnjih predlogov za ukinitev ali preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja. Tudi Bešič Loredan je v izjavi za nekaj medijev po seji vlade ponovil, da zaveza za ukinitev oziroma preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ostaja, in sicer z začetkom leta 2025. Obenem pa opozarja, da bo po podatkih Inštituta za ekonomske raziskave do leta 2030 brez reform v zdravstvu primanjkovalo približno pol milijarde evrov.

Levica bo vztrajala pri ukinitvi dopolnilnega zavarovanja

Iz stranke Levica so danes sporočili, da je dvig premij dopolnilnega zavarovanja neupravičen in da bi s prenosom sredstev neposredno v javno blagajno letno lahko prihranili 45 milijonov evrov.

V poročilu Agencije za zavarovalniški nadzor je razvidno, da so zavarovalnice v letu 2020 z vplačanimi premijami dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zbrale 626 milijonov evrov, od tega je bilo 498 milijonov evrov namenjenih za izvajanje storitev zdravstvenega zavarovanja. 47 milijonov evrov so predstavljali obratovalni stroški, 17 milijonov evrov je bilo čistega izida, 60 milijonov evrov, ki bi jim sicer pripadel kot del dobička, so zavarovalnice morale vložiti v program skrajševanja čakalnih vrst, so v sporočilu za javnost zapisali v Levici.

Največjo izgubo denarja v Levici vidijo v obratovalnih stroških zasebnih zavarovalnic, ki letno znašajo več kot 10 odstotkov prihodkov. Medtem ko obratovalni stroški ZZZS-ja predstavljajo le 1,8 odstotka zbranih sredstev. "Zavarovalnice za plačilo zdravstvenih stroškov namenijo dobrih 87 odstotkov sredstev, zbranih iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Od leta 2006 so imele vse skupaj 120,9 milijona evrov čistega izida," navajajo v Levici. "Če bi s temi sredstvi upravljal ZZZS, bi na letni ravni za zdravstvo lahko namenili dodatnih 45 milijonov," so zapisali.

V Levici obenem menijo, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje nepravična dajatev, ki nesorazmerno obremenjuje najranljivejše skupine prebivalcev, in dodajajo, da 30-odstotni dvig položnic za dopolnilno zavarovanje ni upravičen. Pri čemer navajajo poslovni izid Zavarovalnice Generali, ki je imela leta 2022 dobrih 15 milijonov evrov čistega dobička, leto prej pa dobrih 26 milijonov evrov. Pri čemer je čisti izid iz dopolnilnega zavarovanja v letu 2021 predstavljal dobre tri milijone evrov oziroma kar dobrih 10 odstotkov dobička.

V stranki so tako napovedali, da bodo vztrajali, da se v skladu s koalicijskim dogovorom in časovnico ministrstva za zdravje do konca leta ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Zveza svobodnih sindikatov pozvala k ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije po napovedi Zavarovalnice Generali, da bo za 10 evrov zvišala premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, poziva k njegovi ukinitvi, pa tudi k obdavčenju dobičkov zavarovalnic. Odločitev za zvišanje premije so označili za "absurdno in nesprejemljivo".

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, že leta opozarjajo na številne težave zdravstvenega sistema, sistema zdravstvenih zavarovanj, poštene obdavčitve glede na prihodke ter predvsem na zaščito najranljivejših družbenih skupin.

Nedavna informacija ene od zavarovalnic, da bo premijo za dodatno zdravstveno zavarovanje dvignila za 10,39 evra oziroma 30 odstotkov, je po njihovi oceni dodaten argument za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

"V času, ko se vsi pripravljamo na zdravstveno reformo, v času, ko je na desettisoče ljudi brez osebnega zdravnika, ko se čakalne vrste absolutno ne krajšajo, pri čemer nam vzroki za to še vedno niso znani, ko se večajo apetiti po privatizaciji javnega zdravstva in ko je zdravstveni sistem na robu kolapsa, bi zasebna zavarovalnica služila na račun delavk in delavcev, upokojencev, upokojenk, prekarcev, mladih, torej tistih, ki se že dandanes težko prebijajo iz meseca v mesec?" se sprašujejo v zvezi svobodnih sindikatov.

Zato takim podražitvam absolutno nasprotujejo in ministrstvo za zdravje ter vlado pozivajo, naj se odzovejo in preprečijo "nerazumno bogatenje zasebnih zavarovalnic na račun delavk in delavcev, upokojencev, mladih".

Zavarovalnica Generali je v sredo napovedala, da s 1. majem zvišuje mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 10,39 evra. Tudi v zavarovalnicah Vzajemna in Triglav poudarjajo, da bo nadaljevanje rasti celotnih odhodkov v zdravstvenem sistemu vplivalo na premijo dopolnilnega zavarovanja, zato njegovega zvišanja ne izključujejo. Pri obeh zavarovalnicah sicer zagotavljajo, da bodo zavarovance o morebitnih dvigih premij pravočasno obvestili.