Prizidek ZD Logatec v gradnji. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Prizidek ZD Logatec v gradnji. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Zdravstveni dom Logatec je eden redkih, kjer nimajo kadrovske stiske in sprejemajo paciente tudi iz drugih občin. A to se bo kmalu spremenilo, če občina ne bo prisluhnila zdravnikom. Večina zdravnikov se vozi iz Ljubljane in službe jih čakajo skorajda za vsakim vogalom.

Zdravnica splošne medicine in strokovna vodja Lucija Jagodic Klipšteter pravi: "Zdravniki so pripravljeni na to, da si poiščejo druge službe, nekateri že pišejo prošnje."

Pismo zdravnikov. Foto: TV Slovenija
Pismo zdravnikov. Foto: TV Slovenija

Tudi štirje specializanti bodo morali iti drugam, če po končanem prizidku ne bo denarja za prenovo ambulant, opozarja Aleš Podboj, specializant družinske medicine: "Srečujemo se s prostorsko stisko, in tudi če bi se mi želeli zaposliti v ZD Logatec, in to si pravzaprav vsi želimo, se v resnici sploh ne bi mogli zaposliti, ker nimamo kje delati."

Občina potrebuje 1.786.855 evrov za dokončanje prizidka k zdravstvenemu domu in za nov center za duševno zdravje. Polovico bo dala država, vendar ne v tem trenutku, pojasnjuje župan Občine Logatec Berto Menard: "Preden mi dobimo ta sredstva z ministrstva … mi moramo zdaj plačati. Ker pa nimamo likvidnostnih sredstev, se moramo za to zadolžiti. Država nam je vzela ves investicijski denar s povečanjem plač. Podražili so se tudi energenti, posojilo je od 7 do 8 odstotkov. Zdi se nam negospodarno, da ne bi tega presežka denarja iz preteklih let delovanja zdravstvenega doma vzeli in investirali za dokončanje prizidka in centra za duševno zdravje."

Občinski svetniki so zato v četrtek sklenili, da zdravstvenemu domu vzamejo ves privarčevani denar, ki ga je zdravstveni dom predvidel za prenovo ambulant, ko bo končan prizidek. Po besedah direktorice Urške Tomič je to 2.300.000 evrov.

"Županu smo obljubili na zadnjem sestanku, da financiramo prizidek, vse, kar potrebuje, ampak do tega dogovora ni prišlo. Jaz si zelo želim, da občani ne bi utrpeli pomanjkanja, če se res zgodi, kar so zdravniki napovedali." In tudi pismo, s katerim je 12 podpisanih zdravnikov apeliralo na občino, naj tega ne stori, je bilo brez učinka.

Predvsem zdravnike skrbi, kam bo šla polovica denarja, ki ga bo država pozneje vrnila občini.