Svinec in kadmij sta strupeni rakotvorni snovi. Novi standardi temeljijo na svežih podatkih, ki kažejo, da ni praga, pod katerim je mogoče varno izključiti škodo za zdravje ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.
Evropska agencija za varnost hrane je nedavno izrazila tudi zaskrbljenost, da lahko trenutna prehranska izpostavljenost svincu vpliva na nevrološki razvoj plodov, dojenčkov in otrok.
Sorazmerno visoke ravni svinca so odkrili v algah, ribah, morskih sadežih in prehranskih dopolnilih.
Nemško okoljsko ministrstvo je sporočilo, da lahko tudi druga živila, kot so žitni izdelki ali zelenjava, pomembno prispevajo k vnosu svinca, čeprav ga vsebujejo razmeroma malo. Ljudje namreč tovrstne izdelke zaužijejo v velikih količinah.
Za večino vrst soli bo po novih pravilih veljal največ en miligram svinca na kilogram.
Kadmij vstopa v okolje zlasti s postopki zgorevanja ali iz blata iz čistilnih naprav, v tla pa lahko vstopa tudi s fosfatnim gnojenjem.
Proizvodi, ki presegajo nove meje, a so že na trgu, bodo lahko na policah do konca februarja.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje