Dogovor je nastal tudi na podlagi izkušenj glede zavračanj prebežnikov na mejah. Foto: Reuters
Dogovor je nastal tudi na podlagi izkušenj glede zavračanj prebežnikov na mejah. Foto: Reuters
580 prebežnikov na dan

Informacijo so sporočili s slovenske Generalne policijske postaje (GPU), dogovor je bil sprejet 18. februarja v Zagrebu. Šefi policij Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije so odločitev sprejeli soglasno, torej tudi s strinjanjem Hrvaške, upoštevale pa naj bi ga vse podpisnice.

Pojasnilo GPU-ja je prišlo po odmevni izjavi srbskega notranjega ministra Nebojše Stefanovića za televizijo Pink. Stefanović je razkril, da je Srbija dobila uradno obvestilo tako od Slovenije kot od Hrvaške, da državi sprejemata do 500 prebežnikov dnevno.

Toda kot kaže, se Hrvaška tega ne drži. Na GPU-ju so namreč povedali, da je sosednja država v Slovenijo v četrtek "pripeljala skoraj 850 migrantov, kar bistveno presega dogovorjene omejitve, zato smo jih opozorili na sprejeti dogovor".
Hrvaška: Le od danes naprej
Na hrvaškem notranjem ministrstvu so povedali, da so jih slovenski kolegi v četrtek zvečer obvestili, da bodo od danes naprej lahko sprejemali le 580 beguncev na dan. "O tem smo nemudoma obvestili kolege v Srbiji," je dejala tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Jelena Bikić.

Skupen način popisa in prevoza
Vodje policij so na omenjenem srečanju v Zagrebu podpisali izjavo o skupnem načinu profiliranja, registracije in organiziranega prevoza beguncev oz. migrantov od makedonsko-grške meje do ciljnih držav Avstrije ali Nemčije. V njej so se po navedbah GPU-ja "zavezali, da bodo dnevni tranzit skozi države Zahodnega Balkana omejili na tako število, da bo mogoče učinkovito izvajati preveritve vsakega migranta v skladu s schengenskimi pravili".

Srbski minister Stefanović je tudi napovedal, da bo v torek v Beogradu potekal operativni sestanek, ki se ga bodo med drugim udeležili direktorji policij Grčije, držav z balkanske migracijske poti, Nemčije in Nizozemske, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

580 prebežnikov na dan