Večina tujcev, ki je v Slovenijo nezakonito prišla iz Italije, ima sicer tako ali drugače urejen status v Italiji, navaja policija. Foto: EPA
Večina tujcev, ki je v Slovenijo nezakonito prišla iz Italije, ima sicer tako ali drugače urejen status v Italiji, navaja policija. Foto: EPA
false
Balkansko prebežniško pot je marca 2016 v dogovoru z EU-jem zapečatila Makedonija. Foto: Reuters
Sredozemsko morje
Prebežniki z obal severne Afrike do Italije potujejo na večjih in manjših čolnih. Foto: Reuters

V prvih mesecih lanskega leta je bilo število nezakonitih prehodov meje relativno majhno zaradi organiziranih množičnih migracij, nato pa se je stanje z zaprtjem balkanske poti marca 2016 začelo spreminjati, pojasnjujejo na policiji. Število nezakonitih prehodov je začelo naraščati v drugi polovici lanskega leta, nato se je zmanjšalo v letošnjem januarju, februarja pa se je spet povečalo. Policija povečanje pripisuje predvsem izboljšanim vremenskim razmeram na migracijski poti.

V celotnem lanskem letu so policisti odkrili 1148 ljudi, ki so nezakonito prestopili mejo oziroma za 142 odstotkov več kot leta 2015, ko so zabeležili 475 ilegalnih prehodov. V to številko niso všteti migranti, ki so v Slovenijo vstopili med množičnimi migracijami.

Državljani Afganistana, Albanije, Turčije in Pakistana
Medtem ko so v letu 2015 prevladovali državljani Albanije in Sirije, pa je struktura nelegalnih prebežnikov v lanskem letu spremenila. Nesorazmerno se je povečalo število Afganistancev in Pakistancev.

Letos do konca aprila so policisti obravnavali 361 nezakonitih prehodov državne meje. Število nezakonitih prehodov se je glede na enako obdobje lani povečalo za 109 odstotkov, saj so tedaj zaznali 173 ilegalnih prehodov. Najpogosteje je šlo za državljane Afganistana, Albanije, Turčije in Pakistana.

Zaostritev nadzora na schengenski meji
Več poskusov nezakonitih prehodov meje so policisti ugotovili tudi po začetku izvajanja poostrenega nadzora na schengenski meji. Večina tujcev je sicer v državo nedovoljeno vstopila na notranji meji z Italijo. Večina tujcev, ki je v Slovenijo nezakonito prišla iz Italije, ima sicer tako ali drugače urejen status v Italiji, navaja policija.

Pri nedavno odkritih primerih po zaostritvi nadzora je šlo večinoma za potnike na avtobusih, ki so vstopili iz Italije v Slovenijo brez ustreznega potovalnega dokumenta. Odkrili pa so tudi več primerov nedovoljenega prehajanja zunanje schengenske meje.

Na podlagi mednarodnih sporazumov so slovenski policisti tujim varnostnim organom do konca marca vrnili 182 tujcev, od tega 133 na meji s Hrvaško, kažejo podatki policije. Hrvaškim varnostnim organom so predali največ državljanov Albanije. Medtem so letos slovenski policisti od tujih varnostnih organov sprejeli 83 ljudi, od katerih je bilo deset slovenskih državljanov.