Oče je najprej vrgel 5-letno hčerko skozi okno, nato pa storil samomor. Foto: MMC RTV SLO
Oče je najprej vrgel 5-letno hčerko skozi okno, nato pa storil samomor. Foto: MMC RTV SLO

Že pred tragedijo je bilo znano, da so razmere v družini slabe. Delavci na centru za socialno delo Ljubljana Moste so družino poznali, a pravijo, da takega ravnanja niso pričakovali.

Na ministrstvu za delo pa so že povedali, da bodo socialni inšpekciji predlagali, naj pregleda delo centra za socialno delo, od katerega tudi pričakujejo pojasnila, kako so ravnali v primeru te družine, je poročal Radio Slovenija. Inšpekcija bo sama odločila, ali bo nadzor opravila ali ne, z ugotovitvami pa bo v primeru nadzora seznanila ministrstvo.

Varstveno nadzorstvo nad 42-letnikom je sicer opravljal Center za socialno delo Črnomelj. Kot pravijo tam, jim je v telefonskem pogovoru konec februarja potrdil, da glede na dogovor nadaljuje obravnave v Ljubljani ter da bo marca osebno prišel na pogovor v Črnomelj. Dejal naj bi še, da bo živel s partnerico in otrokom v Ljubljani, kjer bo še naprej sodeloval na obravnavi v Društvu za nenasilno komunikacijo ter se vključeval v družinsko terapijo na Centru za socialno delo Moste Polje.

V nedeljo družina na obisku pri varuški
Družinska tragedija se je zgodila v nedeljo popoldne v ljubljanskem blokovskem naselju ob Zaloški cesti. Družina s 5-letno deklico je prišla na obisk k varuški, nato pa so policisti dobili klic dekličine mame, da njen 42-letni partner krši javni red in mir.

Policisti so nekaj minut po klicu prišli do stanovanja v 9. nadstropju, toda vhodna vrata so bila zaklenjena in niso mogli vstopiti. Moški je začel groziti, da bo iz stanovanja skozi okno vrgel otroka.


Gasilci niso uspeli namestiti zaščite
Na kraj dogodka so prihiteli tudi gasilci, ki so začeli nameščati ponjavo. Takrat je oče uresničil grožnjo in deklico vrgel skozi okno. Padla je na avtomobil, parkiran pred blokom. Reševalci so jo odpeljali v klinični center, kjer so se od nedelje borili za njeno življenje.


Bil je na pogojnem izpustu iz zapora
Policisti so takoj nato vdrli v stanovanje, a je 42-letnik še pred tem tudi sam skočil skozi okno, padel na betonsko ograjo in umrl. Moški, ki je bil zaposlen na policiji, je bil zaradi nasilja v družini obsojen na pet let zapora, a ga je komisija za pogojne odpuste zaradi vzornega vedenja pred slabima dvema mesecema predčasno pogojno izpustila.