Če informacija, da je zunajobravnavni senat razveljavil vse sklepe o priporu, bodo morali preiskovalni sodniki o tem odločati znova. Foto: MMC RTV SLO
Če informacija, da je zunajobravnavni senat razveljavil vse sklepe o priporu, bodo morali preiskovalni sodniki o tem odločati znova. Foto: MMC RTV SLO
Balkanski bojevnik: Pripor ali ne

Zunajsodni senat je sicer odločil o vseh pritožbah na sklepe o podaljšanju pripora osumljencem v zadevi Balkanski bojevnik, a ker jih morajo najprej vročiti osumljenim, javnost o odločitvah ni bila obveščena. Da je izvensodni senat ugodil pritožbi Dragana Tošića in da je preiskovalna sodnica ponovno odredila pripor, je potrdil Tosičev odvetnik Janez Koščak, ki je napovedal, da bo novo pritožbo vložil v torek.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar tako ob robu predaje poročila o delu sodišča predsedniku DZ-ja Pavlu Gantarju zadeve ni želela komentirati in je dejala, da tožilstvo odločitve senata še ni prejelo.

Brezigarjeva se je odzvala tudi na navedbe časnika Dnevnik, ki je zapisal, da naj bi bila članica zunajsodnega senata tudi žena pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Dejala je, da pričakuje, da vsi sodniki svojo funkcijo opravljajo v skladu s svojim poslanstvom in prisego.

Zunajsodni senat je v petek odločal o petih pritožbah, o dveh pa je v nedeljo odločal dežurni senat. V petek so vseh pet pritožb dodelili istemu sodniku poročevalcu, v nedeljo pa je dve obravnaval isti dežurni sodnik poročevalec, so pojasnili na tožilstvu.

Odvetniki pisno odločitev pričakujejo v torek
Odvetniki osumljenih pričakujejo, da bodo odločitve prejeli v torek oziroma dan pozneje. Zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je o utemeljenosti vseh sedmih pritožb odločal konec preteklega tedna.

Časopis Dnevnik piše, da so neuradno izvedeli, da naj bi senat vse že obravnavane sklepe razveljavil, kar pomeni, da bodo morali preiskovalni sodniki o njih odločati znova. Preiskovalni sodniki bodo tako lahko spet odredili pripor zoper osumljene ali pa jih bodo izpustili na prostost. Po neuradnih informacijah naj tožilstvo ne bi dovolj utemeljilo pripornih razlogov, a ti naj bi, po odločitvi preiskovalne sodnice, kljub temu ostali v priporu.

Devet v priporu, trije v hišnem priporu, dva izpuščena
Znano je, da je bilo v okviru akcije Balkanski bojevnik pridržanih 14 ljudi, osumljenih nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami in posedovanja orožja. Po zaslišanjih so za devet osumljenih odredili pripor, trije so v hišnem priporu, dva pa so izpustili, ker razlogov za pridržanje ni bilo. Policija je v okviru akcije opravila več kot 30 hišnih preiskav.

Balkanski bojevnik: Pripor ali ne