Igor Bavčar pričakuje oprostitev vseh obtožb. Foto: MMC RTV SLO
Igor Bavčar pričakuje oprostitev vseh obtožb. Foto: MMC RTV SLO
Igor Bavčar in Boško Šrot
Policisti in kriminalisti so se pri Igorju Bavčarju in Bošku Šrotu "oglasili" v začetku maja lani. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska borza
Obtoženi naj bi zlorabo izpeljali tako, da so na Ljubljanski borzi organizirali izdajanje naročil za sklepanje poslov za nakupe vrednostnih papirjev obravnavane delniške družbe po višjih cenah, kar je udeležencem trga dajalo napačno predstavo glede povpraševanja. Tako naj bi zagotovili višje ceno te delnice oz. preprečevali njen padec v primerjavi z borznim indeksom SBI20, so policisti pojasnjevali pred enim letom. Foto: Bobo
Bosta Bavčar in Šrot sploh kdaj sedla na zatožno klop?,

Očitki so tako absurdni, da če ne bi šlo za tako zadevo in take čase, kjer se obupno poskušajo kazati mišice za dokazovanje lastne učinkovitosti, me ne bi popolnoma nič skrbelo, v tem primeru pa me skrbi glede na potek postopka, kako bodo stvari od zdaj naprej potekale, je obtožbe ocenil zagovornik Igorja Bavčarja, Aleksander Čeferin.

Kaj je (in kaj ni) pranje denarja?
O prevzemih ni bilo govora, niti pri tožilstvu, je pojasnil Čeferin in dodal, da se njegovemu klientu očita, da je na podlagi nekega posla dobil konkretna finančna sredstva, ki jih je položil na banko v Sloveniji, kar se je po njegovem mnenju "prvič v zgodovini Slovenije označilo kot pranje denarja". Tako "ni več pranje denarja, če imaš denar v off shore podjetjih ali v davčnih oazah, ampak če imaš denar v banki v Sloveniji. Če ga imaš v banki v Sloveniji, moraš biti res nenavaden, če misliš, da ga boš opral," je še pripomnil Čeferin.

Naveze, ki grenijo življenje Igorja Bavčarja
Bavčar očitke tožilstva označuje kot nesmiselne in smešne in zatrjuje, da "ni pral denarja", saj da je "na edinem transakcijskem računu", ki ga ima, kot trdi, pri NLB-ju, z denarnimi sredstvi opravljal in jih nakazoval na račune, "ki so popolnoma izsledljivi". Omenil je tudi Milana Kučana, ki naj bi zelo dobro premislil, ko je Zoranu Jankoviču odsvetoval ovadbo. Kučan namreč ve, je dejal Bavčar, da ti lahko ob preveč zavzetem pihanju politična pena pristane na lastnem obrazu.

Omenil je tudi po njegovem mnenju usihajočo "navezo Jankovič - Kresal - Zalar" v povezavi z dokaznim bremenom, ki ga je zbralo tožilstvo. Po njegovem naj ne bi bilo dovolj, "da gledajo ameriške nadaljevanke Court TV, ko kamermani čepijo na dvorišču ali v grmovju pred mojo hišo, in da je to dovolj za izvedeno dokazno breme". Bavčar pričakuje, da bo obtožb oproščen.

Dobro leto po koncu preiskave glede spornih menedžerskih prevzemov v Istrabenzu in Pivovarni Laško Boška Šrota in Igorja Bavčarja zaslišujejo na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Boško Šrot, ki je na sodišče prišel sam, brez odvetnika, naj bi preiskovalni sodnici dejal, da očitanih mu kaznivih dejanj, med katerimi je tudi menedžerski prevzem Laškega in pomoč Igorju Bavčarju pri preprodaji Istrabenza ("podaril" naj bi mu 25 milijonov evrov), ni storil. "Menedžerski prevzemi niso kaznivo dejanje. In ne vem, zakaj bi iz svojega premoženja komur koli kar koli podaril," je po pisanju časnika Dnevnik dejal Šrot.

Medtem ko Šrot za medije izjav ne daje, je Igor Bavčar dejal, da ga "preganjajo natančno tisti ljudje, ki so se zbrali, da ustanovijo Nacionalni preiskovalni urad in najamejo stavbo zanj na način, ki le predmet različnih revizij, pač pa tudi kaznivih dejanj", piše spletni portal 24ur. Bavčar je ob tem omenil Jožeta Kozino, Janka Gorška, Aleksandra Jevška, Andreja Plausteinerja in Gorana Klemenčiča ter dodal, "da o potapljajoči navezi Kresal - Zalar niti ne govorim." Tudi Bavčar zanika očitana mu kazniva dejanja.

Sodišče je pred meseci zavrnilo neposredno obtožnico, ki jo je tožilstvo, prepričano o trdnosti dokazov proti Šrotu, Bavčarju in še sedmim drugim obtoženih domnevnega oškodovanja pri menedžerskem odkupu Pivovarne Laško, vložilo junija lani. Obenem je sodišče tožilcu naložilo, naj vloži zahtevo za preiskavo, o kateri bo zdaj odločalo.

Sodišče bo najprej, še preden bo odločilo, ali bo preiskavo dovolilo ali ne, z zaslišanjem osumljenih preverilo navedbe iz zahteve in nato opravilo še nekatera druga preiskovalna dejanja. Prvi naj bi bil na vrsti Boško Šrot, ki mu tožilstvo očita zlorabo koncentracije lastništva v Pivovarni Laško, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar.

Pivovarno naj bi oškodovala za 109 milijonov
Prek povezanih družb Infond Holding naj bi Šrot po mnenju tožilstva oškodoval Pivovarno in njene hčerinske družbe kar za 109 milijonov evrov. Pri tem naj bi mu pomagal Igor Bavčar, ki je osumljen pranja denarja. Tožilstvo Šrotu očita več kaznivih dejanj, in sicer v treh primerih zlorabe položaja ali pravic in v enem primeru ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Tožilstvo je prepričano še, da je Šrot protipravno pridobil kar 135 milijonov evrov premoženja.

Obema so zamrznili premoženje
Sodišče je obema začasno zamrznilo domnevno nezakonito pridobljeno premoženje -Bavčarju po nekaterih podatkih nekaj več kot 20 milijonov evrov in premoženje treh podjetij. Koliko so zamrznili Šrotu, ni znano, šlo naj bi za prepoved prodaje nepremičnin.

Poleg Šrota in Bavčarja je obtoženih še sedem fizičnih in šest pravnih oseb, in sicer zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in goljufije.

Bosta Bavčar in Šrot sploh kdaj sedla na zatožno klop?,