Na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka druga obravnava v tožbi Janeza Janše proti finskemu novinarju Magnusu Berglundu. Foto: MMC RTV SLO
Na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka druga obravnava v tožbi Janeza Janše proti finskemu novinarju Magnusu Berglundu. Foto: MMC RTV SLO
Odziv Janeza Janše na pričanje Magnusa Berglunda. Foto: MMC RTV SLO

Na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka že druga prvostopenjska obravnava v tožbi Janeza Janše proti finski televiziji YLE ter Magnusu Berglundu in Bojanu Potočniku, v kateri Janša zahteva umik izjav in 1,5 milijona evrov odškodnine.

Po navedbah iz oddaje Resnica o Patrii, predvajane 1. septembra 2008, naj bi Janša v poslu s Patrio, ki je Sloveniji dobavila osemkolesnike, prejel podkupnino. Janša se je zato odločil za tožbo zoper Berglunda in YLE, pa tudi zoper nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika.

Pričanje novinarja Berglunda prek videokonference
Berglund je v svojem videokonferenčnem pričanju povedal, da se mu zdi žalostno, da se je o črki J, ki naj bi označevala nekdanjega slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo, toliko razpravljalo.

Razložil je, da je črko J uporabil kot sredstvo dramatizacije, da zadrži pozornost gledalcev do konca oddaje in da bi gledalci razumeli, da ima pravilne dokumente. "A to je bila napaka, ta J je v razpravah pritegnil preveč pozornosti," je dejal finski novinar.

Črke J ni po pomoti zamenjal
Po njegovih besedah se sicer tudi v zvezi s Hrvaško pojavlja črka J, vendar sta v notranjih dokumentih Patrie Slovenija in Hrvaška ločeni.

Poudarja, da je tudi sam preveril gradivo, "zato se tudi slučajno ne bi mogel zmotiti oziroma omenjati osebe iz Hrvaške", je poudaril Berglund. Za Janšo bi lahko uporabil tudi oznako PM ali pa Janša, saj da je bil ta po novinarjevih besedah tudi tako označevan v dokumentih.

Berglund je na vprašanje Janševega odvetnika Francija Matoza, ali ni Janše zamešal z Bartolom Jerkovićem, direktorjem hrvaškega podjetja Đuro Đaković, ki se je pozneje upokojil - saj je v oddaji navedel, da oseba J potrebuje denar za pokojnino -, odgovoril, da tega nikakor ni zamešal.

Enake metode kot v Egiptu
Finski novinar je pojasnil, da je pripravil tudi oddajo o domnevni korupciji Patrie v poslu z Egiptom, kjer je dobil dobre zveze in vire. Pozneje se je lahko prepričal, "da se v slovenskem poslu uporabljajo enake metode kot v Egiptu".

Zgodbo o korupciji pri poslu s Slovenijo je pripravljal več mesecev. Njegovi najpomembnejši viri so prihajali iz Patrie, imel je tudi druge vire, ki so imeli podatke o Patrijinih poslih.

Poudaril je, da so njegovi viri povsem zaupanja vredni in da so bili predvsem viri iz Patrie zaskrbljeni, da bi, če bi se razvedelo, da so spregovorili, izgubili službo. Prav tako so se bali za svojo varnost.

Če bi v oddaji pokazal dokumente, bi njegove vire lahko zaprli, je povedal Berglund. Podatke pa so ničkolikokrat skrajno skrbno preverili.

"Iz dokumentov izhaja, da se je vedelo, da posla ne bo, če se ne bo plačalo predsedniku vlade," je pojasnil Berglund. Na vprašanje, ali se je to dejansko zgodilo, je odgovoril, da ne ve.

Viri iz Patrie so bili kredibilni
Do sklepa, da je Patria podkupila Janšo, pa je prišel na podlagi dokazov, ki jih je dobil iz Patrie in pripovedi virov. Na vprašanje svojega zagovornika Andreja Kirma, kako je lahko preveril kredibilnost virov, je odgovoril, da "so bili na takem položaju", njihovi podatki in dokazi pa zaupanja vredni.

Slovenski sogovorniki v oddaji po Berglundovih besedah niso bili viri, v oddajo jih je vključil zgolj zato, da pojasnijo okoliščine v Sloveniji. Prav tako zanj ni bila pomembna politična pripadnost, temveč le to, kakšno vlogo so imeli oziroma ali so poznali okoliščine.

Janšev kabinet je zavrnil Berglunda
Janšo pa je zanimalo, zakaj mu je Berglund svojo ugotovitev, da naj bi prejel podkupnino, v kabinet kot prošnjo za odziv posredoval šele na dan objave oddaje, ko je bil na izredni seji Sveta Evrope.

Berglund je na sodišču povedal, da je kabinet predsednika vlade za odziv Janše prvič prosil na začetku avgusta s pojasnilom, da pripravlja oddajo o poslu s Patrio, a so ga zavrnili. Pozneje je v kabinet tudi klical, vendar so ga ponovno zavrnili.

Zadnjič je poskušal na dan oddaje, devet ur pred njenim predvajanjem, ko je predstavil tudi svoje konkretne ugotovitve, je razložil. Še ves teden pred objavo oddaje je namreč pripravljal oddajo, in šele na dan oddaje so ugotovili, "da lahko za vsem stojijo".

Berglund vztraja pri svojih navedbah
Berglund vztraja pri svojih navedbah