Bo sodišče upoštevalo mnenje Centra za socialno delo? Foto: EPA
Bo sodišče upoštevalo mnenje Centra za socialno delo? Foto: EPA


Varuhinja človekovih pravic predlaga slovenjgraškemu sodišču, naj v primeru triletne deklice, ki naj bi jo zlorabljal dedek in ki jo sodišče želi odvzeti očetu in vrniti materi, upošteva mnenje pristojnega centra za socialno delo, predvsem korist otroka. Dedek po materini strani naj bi po spolno zlorabljal triletno vnukinjo. Zdaj jo želi sodišče vrniti materi - torej v okolje, kjer naj bi bila domnevno izpostavljena zlorabam.

Center za socialno delo Ravne na Koroškem je pisno pozval slovenjgraško sodišče, naj počaka, da policija preišče sume posilstva triletnice, preden deklico vrne mami in dedku, ki ga policija sumi spolne zlorabe. Vendar je sodišče odločilo, da deklica odvzamejo očetu in vrnejo materi.

V uradu varuhinje so v zvezi s tem zapisali, da so bili s primerom seznanjeni šele v petek. Po proučitvi vseh okoliščin, ki so jim poznane, in v skladu s njihovimi nalogami so pristojnemu sodišču predlagali, da čim prej odloči o pravnih sredstvih, ki jih je 2. novembra 2010 vložil oče otroka. Sodišču so tudi predlagali, da "ob tem upošteva mnenje pristojnega centra za socialno delo, predvsem pa korist otroka, ki bi bila z izvedbo izvršilnega postopka lahko ogrožena".