Koprski kriminalisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja. Foto: BoBo
Koprski kriminalisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja. Foto: BoBo

Cariniki iz Finančnega urada Koper so ob pregledovanju tovorne dokumentacije za pošiljke, ki so v zabojnikih s tovorno ladjo prispele 1. oktobra, posumili, da bi bila lahko v enem od kontejnerjev prepovedana snov. Po prihodu blaga in skeniranju pošiljke so opravili še fizični pregled tovora.

S hitrim testom za odkrivanje prepovedanih mamil so ugotovili, da gre za prepovedano mamilo kratom (Mitragyna speciosa), o najdbi pa so obvestili kriminaliste koprske policijske uprave, ki so sprožili obravnavo suma storitve kaznivega dejanja.

Pošiljka iz Indonezije je bila namenjena v eno od evropskih držav.

Iz jugovzhodne Azije se je uporaba razširila na Zahod

Kratom je tropsko drevo iz družine kavovk, ki raste v jugovzhodni Aziji, kjer se ekstrakt te rastline v tradicionalni medicini uporablja že stoletja. Glavna psihofizična učinkovina kratoma je mitragin, ki je bil izoliran leta 1923. Delovni razred si je v državah, kot so Tajska, Mjanmar, Indonezija in Papua Nova Gvineja, s kratomom lajšal monotono in težaško delo.

Kot na svoji spletni strani navaja DrogArt, se kratom uživa v obliki ekstraktov v čaju ali hrani, po letu 2000 pa je ta rastlina postala priljubljena tudi na zahodu – najprej v okviru alternativne medicine, kmalu zatem pa tudi za rekreativno uporabo.

Učinki kratoma farmakološko niso še najbolje preučeni, so zapisali na DrogArtu. Med glavnimi učinki sta hkratna stimulacija in sedacija, občutek empatije in evforije, zmanjšana bolečina ter povečana socialnost in zgovornost. Ob tem se lahko pojavijo tudi omotica, blažja depresija, psihoza in halucinacije.