Foto:
Foto:
Odvetnik Peter Čeferin zagovarja Periča
Perič je obtožen krutega umora

Perićev zagovornik Peter Čeferin je poudaril, da že tri mesece ve, da bo Perić, čeprav nedolžen, dobil najvišjo zaporno kazen, 30 let.

Okrožni državni tožilec Matija Benulič pa meni, da je dokazni postopek potrdil obtožnico. Ivan Perić je obtožen trojnega umora družine Rakić v Rovinju avgusta 2002, poleg njega pa je za tragedijo obtožen še Igor Miškovič, ki naj bi Periću pri dejanju pomagal. Oba bosta svoje zaključne govore predstavila 19. marca, nato pa bo sodni senat objavil sodbo.

Kiberkinetični sindrom Perića
Obravnava se je začela z zaslišanjem psihiatra Vanje Rejca. Zaslišanje je Čeferin zahteval minuli petek, ker je Perića v petek na obravnavi popolnoma diskreditiralo pričanje izvedenca Janeza Rojška, specialista klinične psihologije, ki se sicer ukvarja z motenimi osebnostmi. Vendar tudi tokratno pričanje psihiatra ni šlo v prid obtoženega Perića.

Tudi Rejc, podobno kot Rojšek, je namreč pri Periću zasledil poškodbo možganov, take znake pa najdemo pri ljudeh s povečano agresivnostjo in ga imenujemo kiberkinetični sindrom, je pojasnil Rejc. Značilen je za zgodnje otroštvo in obdobje pubertete, nato pa mine, razen če niso posredi bolezni kot epilepsija. Za otroke z omenjenim sindromom je značilna brezobzirnost, pomanjkanje vztrajnosti, želja biti na prvem mestu itd. Sicer pa Perića Rejc ni uvrstil med tiste, ki bi imeli posebno diagnozo, Perić pa naj bi bil po mnenju Rejca v času storjenih umorov prišteven.

Odvetnik z mnenjem izvedencev ni bil zadovoljen
Čeferin je po zaslišanju Rejca, kot je dejal, zaradi hudih strokovnih napak obeh izvedencev, tako Rojška kot Rejca, od sodnega senata zahteval zaslišanje novega izvedenca psihiatra, ki naj bi k svojem delu povabil psihodiagnostika. "Perić funkcionalno ni sposoben storiti tistega, kar je zapisano v obtožnici," trdi Čeferin. Tožilec Benulič se z zaslišanjem novega izvedenca ni strinjal, češ da Rojšek in Rejc očitno nista predstavila mnenja tako, kot si je želela obramba, zato zdaj Čeferin zahteva novo mnenje. S predlogom odvetnika se ni strinjal tudi sodni senat, zato je njegov predlog zavrnil.

Tožilec modificiral obtožnico
Ker novih dokaznih predlogov ni bilo, je najprej svoj zaključni govor predstavil tožilec Benulič. Predstavil je modificirano obtožnico, v kateri je upošteval izvedensko mnenje balističnega izvedenca. Slednji je namreč ugotovil, da so poleg pištole škorpijon, s katero naj bi bila ubita družina Rakić, možni še dve drugi pištoli, s katerima bi lahko bili storjeni umori, zato je Benulič dopustil v obtožnici tudi to možnost. Benulič je sicer prepričan, da je dokazni predlog v celoti potrdil obtožnici. Umori so bili storjeni v noči s 14. na 15. avgust 2002, kar po Benuličevem mnenju potrjuje več dogodkov. Perić na noči s 14. na 15. avgust ni imel alibija, pač pa ga je video kamera v soboto zvečer posnela na cestninski postaji Videž na poti proti morju, naslednji dan pa še na poti proti Ljubljani.

Čeferin kritiziral sodni senat
Odvetnik Čeferin je v svojem zaključnem govoru podal kritiko na račun sodnega senata, češ da je očitno nekdo, ki je obtožen, tudi že kriv, kar so počeli nekateri izvedenci v zadevi Perić, pa je sramota za stroko. Čeferin je dejal, da je upal, da bo ovadba, ki sta jo s Perićem vložila na vrhovno državno tožilstvo, razjasnila tudi primer Perić, potem pa je bila tudi ta zadeva dodeljena Benuliču, ki je že tožilec v primeru Perić. "V tem postopku je skoraj neverjetno, kako so se v vsem strinjali sodni senat, policija, tožilstvo in izvedenci," pravi Čeferin, ki je med drugim poudaril, da so vsi policijski dokazi uporabljeni le v primeru, če so bili Rakićevi res umorjeni v noči s 14. na 15. avgust 2002. A Vesno Rakić Pavlin so videli živo še 16. avgusta, tudi sodni izvedenec Balažic je nakazal možnost, da bi se umori lahko zgodili 16. avgusta, je dejal.

"Miškovič ni vedel za umore!"
Miškovičeva zagovornica Mateja Maček je v zagovoru povedala, da se njeni stranki očita, da je Periču prodala orožje za umor treh ljudi, za kar naj bi Miškovič tudi vedel. To pa po besedah Mačkove ni dokazano. Miškovič je resda Periću priskrbel orožje, vendar pa ni vedel, da bo ta z njim ubil tri ljudi.