Sojenje v zadevi Čista lopata se je začelo pred dobrim letom in pol. Foto: BoBo
Sojenje v zadevi Čista lopata se je začelo pred dobrim letom in pol. Foto: BoBo

Nekdanja direktorica Vegrada se obravnave na ljubljanskem okrožnem sodišču ni udeležila zaradi viroze. Ker Tovšakova še ni podala zagovora, še niso bili izpolnjeni pogoji za opravo obravnave, saj obstaja možnost, da bi ga pred razsodbo želela podati. Tako naj bi se zagovori obrambe začeli na naslednji obravnavi 29. februarja.

Štiri leta po aretacijah "gradbenih baronov" Ivana Zidarja, Hilde Tovšak in Dušana Črnigoja je bilo na sodišču predstavljeno vse dokazno gradivo, sledi zagovor obrambe, nato pa naj bi sodni senat v prihodnjih tednih odločal o razsodbi. Eno odmevnejših sojenj s področja slovenskega gradbeništva se tako počasi približuje koncu.

Penko: Obramba se bo trudila, da doseže oprostilno sodbo
Sodni senat je v sredo zavrnil zahtevo obrambe po izločitvi dokaznega gradiva, ki temelji na prisluhih telefonskim pogovorom. Zagovornik nekdanjega prvega moža SCT-ja Ivana Zidarja Boštjan Penko je potrdil, da se bodo zagovori obtoženih predvidoma začeli izvajati na naslednji sklicani obravnavi, ki bo konec februarja. Dodal je, da na sodišču ni bilo dokazanih vseh znakov kaznivega dejanja, zato bo obramba pred koncem sojenja "usmerila vse moči, da doseže oprostilno sodbo".

Govor o dokaznem gradivu na vrsti ob koncu sojenja
Na vprašanje, zakaj se je skozi leto in pol dolgo sojenje obramba osredotočala predvsem na nezakonitost dokazov, in ne na vprašanje, ali so obtoženi storili očitana kazniva dejanja, pa je Penko dejal, da so se dokazi glede vsebine sicer izvajali, vendar pa se še niso ocenjevali in presojali. Govor o dokaznem gradivu bo prišel na vrsto ob koncu sojenja, pravi Penko. "Glede same vsebine tega posla, glede protipravnosti ravnanja in zakonskih znakov kaznivega dejanja, vse to pride šele zdaj na vrsto," je poudaril. "Mi menimo, da vsaj pri našem klientu niso podani vsi zakonski znaki očitanega kaznivega dejanja," je dodal.

Poleg omenjene trojice so sprejemanja in dajanja daril pri prijavi na javnem razpisu za zgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih obtoženi še Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič.