Obtožena Ivan Zidar in Dušan Črnigoj. Foto: BoBo
Obtožena Ivan Zidar in Dušan Črnigoj. Foto: BoBo

Ivan Zidar nima nobenega vpliva več, saj tudi zdravniškega spričevala ne more dobiti, čeprav je bolan.

Aleksander Čeferin, Zidarjev zagovornik
Sodišče
Sojenje poteka na ljubljanskem okrajnem sodišču. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Višek populizma je, da nekdo reče, da je zaradi afere Čista lopata ogrožena varnost letalskega prometa v Sloveniji.

Čeferin
Ivan Kroflič
Obtoženi Ivan Kroflič z zagovornikom. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Dušan Črnigoj
Dušan Črnigoju bi tožilka dodelila leto in pol zapora. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zadnji zagovori v Čisti lopati

Tokrat so bili prisotni vsi obtoženi, med njimi tudi nekdanji prvi mož SCT-ja Ivan Zidar, nekdanji direktor Primorja Dušan Črnigoj, nekdanja Vegradova direktorica Hilda Tovšak in drugi.

Tožilka je v sklepnem govoru predlagala kazni za obtožene, ki se gibljejo med 10 in 32 meseci zapora. Dejala je, da v obravnavanem primeru sankcije opominjevalne narave, kar bi pomenilo pogojno kazen, ne pridejo v poštev. Bojana Podgorelc, okrožna državna tožilka je zato prepričana, da so predlagane zaporne kazni glede na očitana kazniva dejanja primerne, glede na to da pa gre za dejanja iz koristoljublja, pa je prav, da so obtoženi kaznovani tudi denarno.

Dve leti zapora za Žiberta
Okrožna državna tožilka je v sklepni besedi najvišjo kazen zahtevala za Tomaža Žiberta, ki je na Kontroli zračnega prometa Slovenije sodeloval pri izbiri najboljšega ponudnika za gradnjo nadzornega stolpa. Grozita mu dve leti in osem mesecev zapora in 20.000 evrov stranske kazni.
Trojico Zidar - Črnigoj - Tovšak bi tožilka poslala za zapahe za leto in pol, vsak izmed njih bi moral plačati 11.000 evrov.

Za obtoženega Ivana Demšarja tožilstvo zahteva leto zapora in 8.000 evrov stranske kazne, za vse preostale obtožene (Boruta Farčnika, Srečka Gabriča in Ivana Krofliča) pa deset mesecev zapora in plačilo 6.000 evrov.
"Vsa očitana kazniva dejanja dokazana"
Tožilka Pogorelčeva je v celoti vztrajala pri spremenjeni obtožnici saj meni, da so osmerici dokazana vsa očitana kazniva dejanja. Obtoženi so jih sicer zanikali, vendar je dokazni postopek pokazala drugače, je dejala.
Zagovorniki obtoženih so že pred začetkom sojenja zahtevali izločitev teh prisluhov, vendar je sodni senat zavrnil njihovo zahtevo in odločil, da so bili dokazi pridobljeni zakonito, je poudarila Podgorelčeva. Iz pogovorov med obtoženimi po mnenju tožilke med drugim izhaja, da so se ponudbe natančno primerjale, izbira izvajalca pa se je pogojevala z izbiro točno določenega podizvajalca.

Podizvajalec svak tistega, ki je izbiral izvajalca
Skupna ponudba družb Primorje in SCT namreč sprva ni vsebovala določenega podizvajalca, nato pa je obtoženi Žibert, ki je bil zaposlen na Kontroli zračnega prometa Slovenije, sam dodal svojega svaka kot izvajalca elektroinštalaterskih del, je prepričana tožilka. Poudarila je, da je iz pogovorov med obtoženimi razvidno tudi, da so se obtoženi med primerjanjem ponudb za izgradnjo stolpa pogovarjali tudi o nagradah.
Cena močno narasla
Cena za izvedbo elektroinštalaterskih del je v postopku spreminjanja ponudb sicer močno narasla, zato je po mnenju tožilke očitno, da je bil prav Žibert tisti, ki je zahteval, da ponudniki za podizvajalca izberejo njegovega svaka. Obtoženi so se sicer po mnenju tožilke dobro zavedali, da je takšno dogovarjanje o višini ponudb in njihovih cenah nedovoljeno. Žibert je s svojim dejanjem škodil podjetju Kontrola zračnega prometa Slovenije, je dodala.

V sklepni besedi tožilstva je bilo podrobno predstavljeno tudi dokazno gradivo, ki pojasnjuje okoliščine srečanja obtoženih, ki so na skupnem sestanku po mnenju tožilstva izmenjali ponudbe.
Tožilka: Prisluhi, pričanja, vse je dokazano
Iz izpovedi prič po tožilkinem mnenju izhaja, da je bil prav Žibert tisti, ki je vodil postopek izbire izvajalca za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika in imel tudi največ vpliva na izbiro. Ne le izpovedi prič, tudi prisluhi telefonskih pogovorov med Zidarjem in drugimi obtoženimi dokazujejo krivdo, je sklenila svoj sklepni govor.
Pavčič: To so teze, ne dokazi
Žibertov zagovornik Mitja Pavčič je poudaril, da je obtožnica zgrajena na tezah, ki pa niso dokazi. Tožilstvo po njegovem mnenju ni ponudilo nobenih zakonito pridobljenih dokazov iz katerih bi bilo razvidno, da so se očitana dejanja zgodila ali da bi se sploh lahko zgodila. Sodišču je zato predlagal, da Žiberta, za katerega tožilstvo zahteva dve leti in osem mesecev zaporne kazni ter plačilo stranske kazni v višini 20.000 evrov, oprosti vseh očitanih kaznivih dejanj.

"Žibert ne bi mogle vplivati na izbiro"
Tožilstvo po mnenju zagovornika ne more s prstom pokazati na Žiberta in reči, da je od SCT in Primorja zahteval spremembo ponudbe na javnem razpisu. Povsem neresnično je po njegovih besedah tudi navedba tožilstva, da naj bi Žibert prikrival, da je v sorodu z enim od podizvajalcev. Ob tem je Pavčič dodal, da v postopku ni bilo dokazano, da je Žibert zase kdaj zahteval podkupnino ali jo celo sprejel. Dodal je, da Žibert tudi če bi hotel, ne bi mogel vplivati na sklenitev pogodbe, saj za to ni imel pristojnosti.
Pavčič je pojasnil, da je bila afera Čista lopata idealna rešitev za vodstvo Kontrole zračnega prometa Slovenije, saj so s tem dobili odličen razlog za odpoved gradnje megalomanskega letališkega kontrolnega centra.

Čeferin: Zidarja naj se oprosti vseh dejanj
Zidarjev zagovornik Aleksander Čeferin je poudaril, da tožilstvo v sojenju ni dokazalo, da je bil Zidar sploh seznanjen z ozadjem afere Čista lopata. Tudi on je zahteval, da sodišče Zidarja, za katerega tožilstvo zahteva leto in pol zaporne kazni in plačilo 11.000 evrov stranske kazni, oprosti vseh očitanih dejanj.

Ob tem je zahteval, da se mora Zidarju soditi politično neobremenjeno in enako, kot bi se sodilo vsem ostalim državljanov. "Ivan Zidar nima nobenega vpliva več, saj tudi zdravniškega spričevala ne more dobiti, čeprav je bolan," je poudaril Čeferin.

"Vsi dokazi zoper Zidarja pridobljeni nezakonito"
Čeferin se je v sklepni besedi odzval tudi na očitke tožilstva na domnevne učinke afere Čista lopata na stanje v državi. "Višek populizma je, da nekdo reče, da je zaradi afere Čista lopata ogrožena varnost letalskega prometa v Sloveniji," je dejal Čeferin. Dodal je, da so bili vsi dokazi zoper Zidarja pridobljeni nezakonito. Postopek bi se po Čeferinovem mnenju moral skleniti z izločitvijo dokaznega gradiva.
Penko: Zidar bo lahko sedel le kratek čas
Tudi tokrat se je zapletlo zaradi zdravja. Kot je pred začetkom obravnave za medije dejal Zidarjev zagovornik Boštjan Penko, Zidar še vedno trpi zaradi zdravstvenih težav (prestal je operacijo na hrbtenici). Posledično bo lahko sedel le kratek čas, čeprav je "prisotnost na obravnavi njegova pravica", je dodal Penko.



Ivan Zidar nima nobenega vpliva več, saj tudi zdravniškega spričevala ne more dobiti, čeprav je bolan.

Aleksander Čeferin, Zidarjev zagovornik

Višek populizma je, da nekdo reče, da je zaradi afere Čista lopata ogrožena varnost letalskega prometa v Sloveniji.

Čeferin
Zadnji zagovori v Čisti lopati