Na prejšnji obravnavi je prek videokonference pričal Schaffner, vprašanja pa so se vrtela predvsem okoli tega, na kakšen način je dobil podatke o Zidarju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Na prejšnji obravnavi je prek videokonference pričal Schaffner, vprašanja pa so se vrtela predvsem okoli tega, na kakšen način je dobil podatke o Zidarju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Zidarjevi odvetniki so namreč prepričani, da je policija na Urbasa izvajala pritisk in ga zaradi njegovih preteklih kaznivih dejanj poskušala držati v šahu. Urbas je prepričan, da so mu nekatera dejanja podtaknili, ker je sodeloval v akciji proti podkupljivim policistom. Vsi ti primeži policije naj bi na koncu privedli do tega, da je Urbas odšel v Nemčijo in nemškemu kriminalistu Gerhardu Schaffnerju dal informacije o Zidarju. Zidarjeva obramba skuša ves čas dokazati, da je to storil po nareku kriminalista Roberta Slodeja.

Zidarja so zaradi bolečin spustili domov
Zidar je ves čas vztrajal, da bi zaradi bolečin zapustil sojenje, kar mu je sodnica naposled tudi dovolila. Zidarjev odvetnik Janez Koščal je zahteval, da se znova zasliši Roberta Slodeja. Dejal je, da je ustavno sodišče 56. člen zakona o policiji, na katerega se je skliceval Slodej, protiustaven. Zato zahteva, da se Slodeja odveže tajnosti, o čemer pa mora odločati sodišče, in ne minister, kot izhaja iz odločbe ustavnega sodišča. Obramba zahteva tudi spis, o katerem je v petkovem zaslišanju govoril Schaffner, saj ta vsebuje zapis sestanka z Urbasom v Sloveniji, ki se ga je udeležil tudi Slodej, čeprav naj bi bil v času nastanka zapisnika kratek čas odsoten. Schaffner naj bi spis poslal tudi Slodeju. Zagovornik Zidarja meni, da bo to osvetlilo nekatere nejasnosti.

Podrobnosti sestanka so pomembne predvsem zato, ker je Schaffner na njem dobil informacije o SCT-ju. Slodej je ravno v tem času zapustil sestanek in je pozneje o teh informacijah prejel telefaks. Kriminalist namreč nikoli ni želel razkriti, ali so se kdaj dobili vsi trije, povedal pa je, da je informacijo prvič dobil šele od Schaffnerja.

Sestanek bistven za razjasnitev nekaterih podrobnosti
Tožilka Bojana Podgorelec je predlogom nasprotovala, češ da je bil Slodej zasliševan več kot 10 ur in je dal dovolj podrobne odgovore. Zato po njenem mnenju ni nobene potrebe po novi odvezi in pridobivanju spisa, ki ga je omenjal Schaffner, češ da je ta bistveno povedal že na zaslišanju.

Sodni senat je po daljšem premisleku odločil, da bo pregledal razsodbo ustavnega sodišča in ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal pozval k odvezi molčečnosti Slodeja. Če tega ne bo želela storiti, bo o tem odločal predsednik višjega sodišča in šele nato bo senat odločil, ali bo dovolil ponovno zaslišanje Slodeja. Je pa sodišče zavrnilo zahtevo za pridobitev spisa, o katerem je govoril Schaffner, ker gre za pogovor z zaupno osebo. Sodišče bo obravnavo nadaljevalo v petek.

V petek je tako najprej predvideno nadaljevanje izločenega procesa proti Zidarju, ker je bil zaradi operacije odsoten, nato pa naj bi se ob 12.00 nadaljeval združeni proces.

V petek je bil zaslišan nemški kriminalist Schaffner
Na prejšnji obravnavi je prek videokonference pričal Schaffner, vprašanja pa so se vrtela predvsem okoli tega, na kakšen način je dobil podatke o Zidarju.

Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič so obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.