Danici Simšič tožilstvo očita, da je z brezplačnim prenosom občinskega zemljišča ob Celovški cesti ljubljansko občino oškodovala za 507.500 evrov. Foto: BoBo
Danici Simšič tožilstvo očita, da je z brezplačnim prenosom občinskega zemljišča ob Celovški cesti ljubljansko občino oškodovala za 507.500 evrov. Foto: BoBo

Nekdanji načelnici občinskega oddelka za gospodarjenje z zemljišči Nuški Dolgan tožilstvo očita soglašanje, nekdanji županji Danici Simšič pa podpis pogodbe o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim med Mestno občino Ljubljana (MOL) in družbo iProjekt po lokalnih volitvah leta 2006.

Z brezplačnim prenosom občinskega zemljišča ob Celovški cesti v Dravljah na družbo iProjekt naj bi obtoženi ljubljansko občino oškodovali za 507.500 evrov. Obtoženi sta se na predobravnavnem naroku sredi leta izrekli za nedolžni.

Nekdanji načelnik občinskega oddelka za finance Stevo Lekič je na sodišču pojasnil, da oddelek pogodbe ni pregledal, ker je bila ob prejemu že podpisana in s tem veljavna. Poleg tega po njegovih besedah v pogodbi ni šlo za izplačilo sredstev iz občinskega proračuna, za kar je bil oddelek pristojen.

Lekič je tudi povedal, da bi, če bi pogodbo pregledali in ugotovili, da ne gre za izplačilo iz občinskega proračuna, verjetno dali soglasje k podpisu.

Med danes zaslišanimi pričami je bil tudi nekdanji podžupan MOL-a Igor Omerza, ki je povedal, da ga je v povezavi z zemljiščem v Šiški leta 2005 obiskal takratni direktor podjetja A1 z odvetnico in dokazoval, zakaj bi moral MOL zemljišče prenesti nanje. iProjekt je sicer hčerinsko podjetje družbe A1.

Omerza je menil, da so razlogi za prenos verodostojni, a so na pravnem oddelku občine pojasnili, da je zadeva komplicirana. Kaj se je zgodilo pozneje, Omerza ne ve, saj je zaradi razkola v stranki odstopil z mesta podžupana.

Tožilstvo za pričo predlaga tudi Bogdana Korošca, ki je v času prenosa zemljišča vodil iProjekt, v letu 2003 pa je bil zaposlen na oddelku za gospodarjenje z zemljišči MOL. Kot pričo tožilstvo predlaga tudi župana Jankovića, ki je po prevzemu županske funkcije opozoril na domnevno sporno pogodbo.