Svojo vlogo pri izvršbi bo pojasnila tudi policija. Foto: MMC RTV SLO
Svojo vlogo pri izvršbi bo pojasnila tudi policija. Foto: MMC RTV SLO

Če bo mama predlagala ponovno izvršbo, za zdaj je še ni, bo sodišče o tem odločalo, je pojasnila predsednica Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu Petra Čas. Ob tem je povedala tudi, da se je na sklep o izvršbi dekličin oče pritožil, vendar pa pritožba ni zadržala izvršbe.

Zagovornik dekličine mame, odvetnik Miran Kos, pa meni, da je zadeva v rokah izvršitelja, saj se okoliščine niso spremenile. Pojasnil je, da si bodo prizadevali, da bo izvršba čim prej izvedena, saj je prepričan, da je dekličin oče vzel pravico v svoje roke. Zato pričakuje ukrepanje pristojnih organov.

Časova je dejala, da je sodišče z izvršbo počakalo do konca policijske preiskave o sumu domnevne spolne zlorabe deklice, ki naj bi jo zagrešil mamin oče. Policijska preiskava, kot je znano, suma spolne zlorabe ni potrdila. Vendar pa tožilstvo v Slovenj Gradcu postopek v zvezi s sumom spolne zlorabe deklice nadaljuje.

Policija bo pojasnila okoliščine
Glede poteka petkove izvršbe, pri kateri je spremstvo sodnemu izvršitelju nudila tudi policija, so se v nekaterih mediji pojavili sumi domnevno spornih aktivnosti policije. Z Generalne policijske uprave (GPU) pa so sporočili, da bodo "za objektivnejši prikaz okoliščin" v zvezi z vlogo policije pri izvršbi pojasnili nekatera dejstva.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali generalni direktor policije Janko Goršek, vodja sektorja splošne policije na GPU-ju Janez Ogulin, direktor Policijske uprave Slovenj Gradec Jurij Ferme in vodja tamkajšnjega sektorja uniformirane policije Dušan Ferenčak.

Dekličina kalvarija
Štiriletna deklica iz Koroške je bila s pravnomočno sodbo dodeljena v vzgojo, varstvo in oskrbo materi in dolžnost očeta v tem primeru bi bila, da odločitev sodišča spoštuje, pravi Časova. Deklica od oktobra ni bila v stiku z mamo. Ta se je medtem preselila v varno hišo, da bi deklico s tem izključila iz domnevno nevarnega okolja, po podatkih sodišča pa deklica tudi ne obiskuje več vrtca.