Deklica je kljub odločitvi sodišča živela z očetom, njena mati pa je čakala na izvršbo. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Deklica je kljub odločitvi sodišča živela z očetom, njena mati pa je čakala na izvršbo. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Policija
Na Policijski upravi Slovenj Gradec so zapisali, da so policisti na kraju dogodka "le zagotavljali javni red in mir". Foto: MMC RTV SLO

Izvršitelji Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu so danes domnevno zlorabljeno deklico iz Koroške poskušali odvzeti očetu in jo v skladu z odredbo sodišča vrniti materi, vendar deklice pri očetu niso našli. Skrbništvo ji je namreč dodelilo sodišče, oče pa je kljub temu ni želel predati.

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je decembra zavrnilo predlog očeta za začasno predodelitev deklice v njegovo varstvo, vzgojo in oskrbo. Pred domnevno zlorabo je namreč skupaj z materjo živela pri dedku (materinem očetu), ki naj bi jo tudi zlorabil.

Oče se je na to odločitev sodišča pritožil, vendar je Višje sodišče v Mariboru pritožbo zavrnilo. Sklep višjega sodišča je navajal tudi, da policijska preiskava ni potrdila suma spolne zlorabe deklice. Kljub temu oče deklice ni predal materi, zato je ponjo prišel izvršitelj Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu. Pomoč so mu nudili tudi policisti.

Policija naj bi v hišo vdrla na napačnem naslovu
V svetovalnici Akcija! zaradi akcije policistov na območju Mežice, v kateri so hoteli "na podlagi nepravnomočnega sklepa izvesti izvršbo štiriletne deklice", zahtevajo odstop generalnega direktorja policije Janka Gorška. V izjavi za medije je psiholog Matic Munc iz svetovalnice akcijo označil kot "nezakonito".

"Današnja policijska akcija je bila nezakonit in nedopusten dogodek," meni Munc. V svetovalnici zato zaradi objektivne odgovornosti zahtevajo nepreklicni odstop generalnega direktorja policije Gorška, takojšen kazenski pregon neposredno odgovornih za prekoračitev pooblastil, pričakujejo pa tudi odziv ministra za pravosodje Aleša Zalarja in ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal.

Kot je še pojasnil Munc, naj bi bilo ob dogodku po nepreverjenih podatkih navzočih od 7 do 10 uniformiranih policistov, detektiv, več policijskih vozil in dekličina mati z odvetnikom. Policija naj bi vdrla v hišo na napačnem naslovu, eden izmed policistov pa je napadel lastnika nepremičnine, zatrjuje Munc, ki ob tem zatrjuje, da je deklica na varnem. Dekličin oče je sicer stranka svetovalnice Akcija!.

"Policisti zagotavljali le red in mir na kraju izvršbe"
Na dogodek so se v izjavi za medije odzvali tudi na Policijski upravi Slovenj Gradec, kjer so zapisali, da "so policisti na območju PU Slovenj Gradec nudili asistenco sodnemu izvršitelju Okrajnega sodišča Slovenj Gradec." "Asistenca je bila opravljena na podlagi pisnega zahtevka upravičene osebe in v skladu z veljavnimi določbami." Poudarjajo, da policisti niso opravljali nobenih dejanj, za opravljanje katerih je pristojen sodni izvršitelj, "kar pomeni da niso nasilno vstopali v objekte ali opravljali pregled njihove notranjosti, v skladu z omenjenim zakonom so le zagotavljali javni red in mir na kraju izvršbe". "Pri tem so neupravičenim osebam onemogočili dostop."

Pojasnili so še, da je "asistenco sodnemu izvršitelju neposredno nudilo sedem policistov, od katerih sta bili dve policijski starešini, zato ni mogoče govoriti o večjem številu policistov".

Z Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu pa so sporočili, da postopek izvršbe vodijo na predlog upnice, ki jo je vložila na podlagi pravnomočne sodbe okrožnega sodišča. Zato navedbe o nezakonitosti izvršbe po njihovih besedah ne držijo.