Sebastjan Kokl se na očitke ni odzval. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan Kokl se na očitke ni odzval. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti ovadili direktorja ŠOUP-a Sebastjana Kokla

Zoper direktorja Študentske organizacije na Primorskem, samostojnega podjetnika, lastnika spletnega portala, mestnega svetnika in nekdanjega prvaka koprskega SD-ja so po lanski odmevni hišni preiskavi na sedežu ŠOUP-a kriminalisti zdaj na tožilstvo podali ovadbo.

Na čelu študentov za vsako ceno?
Na Kokla je padla teža očitkov, da je na direktorski stolček prišel s ponarejanjem dokumentov. Še pred tem, v času ko je bil še predsednik študentske organizacije, pa naj bi se, ko mu je potekel status študenta, na vodstvenem položaju obdržal tako, da je spreminjal statut in pravilnike. Na to so večkrat opozarjali nekateri študenti in nekdanji študentski funkcionarji, ki so razkrivali tudi "vpetost" Kokla v različna podjetja in zavode, ki so poslovali s ŠOUP-om. Prav preko teh podjetij, kjer je bil Kokl bodisi prokurist ali zastopnik, naj bi denar študentske organizacije odtekal v zasebne žepe. Kokl je očitke vseskozi zavračal. "Vesel sem, da je prišlo do preiskave, saj nimam česa skrivati. Prepričan sem, da policija ne bo našla nič takega, kar bi me bremenilo," je ob hišni preiskavi povedal novinarjem.

ŠOUP - Koklov naftni vrelec?
Kokl do pred kratkim ni bil uradno zaposlen na ŠOUP-u, plačo je vsa leta dobival na račun svojega zasebnega podjetja za svetovanje in storitve. Kriminalisti so ugotovili, da naj bi prav preko svojega podjetja finančno izčrpaval ŠOUP, s tem, ko je študentski organizaciji in njenim zavodom izstavljal fiktivne račune za svetovanje. V nekaj letih naj bi si neupravičeno pridobil večje vsote denarja. Na račun ŠOUP-a naj bi dobro služila tudi podjetja Koklovih prijateljev. Kot ugotavljajo kriminalisti, jim je Kokl z računa ŠOUP-a nakazoval denar na podlagi fiktivnih računov. Podjetju Garmont, v lasti Koklovega prijatelja Gorana Sambta, naj bi tako "kapnilo" nekaj manj kot 120 tisoč evrov. Ker naj bi s tem pridobil neupravičeno premoženjsko korist, so kriminalisti ovadili tudi Sambta. Sambt je bil sicer tudi Koklov kader na ŠOUP-u. Ko je Kokl postal direktor, je bil predsednik nadzornega sveta ŠOUP-a, zdaj pa je po javno dostopnih podatkih že dobro leto direktor zavoda Univerzitetni izobraževalni center Koper, ki ga je ustanovil ŠOUP.

Pred kamero pobegnil tja, kamor gre še cesar peš
Kokl vztrajno ignorira naša vprašanja, ki mu jih pošiljamo na elektronski naslov, prav tako se ne oglaša na telefonske klice. Zato smo ga za kometar očitkov, ki letijo nanj, poskušali poiskati na sedežu ŠOUP-a. Pa ga ni bilo tam. Ga je pa naša kamera našla v "hišnem" lokalu ŠOUP-a, a je bil za odgovore vse prej kot razpoložen.

"Dajte mi mir," nas je jezno zavrnil, ko smo vztrajali, pa je naglo vstal in se zatekel v notranjost lokala. "Ste kot drhal," je označil novinarje, ki smo poskušali dobiti odgovore. "To je znak, da se nočem pogovarjat s tabo. Adijo!" pa nam je zabrusil ob vprašanju, zakaj nam ne odgovarja na pošto in telefone, ter se skril v toaletne prostore bara. Želeli smo še nekaj odgovorov, povezanih z njegovim podjetjem Primorska.info, nato pa obupali in odšli. Kmalu zatem je Kokl odšel iz lokala, seveda v nasprotno smer kot naša TV-ekipa.

Kje je 18.600 evrov?
Tudi to vprašanje je danes ostalo brez odgovora. Nad Koklom namreč že od avgusta lani "visi" pravnomočna sodba Višjega sodišča v Ljubljani, ker njegovo podjetje Primorska. Info, ki upravlja istoimenski portal, ministrstvu za kulturo noče vrniti 18.600 evrov. Ta znesek je podjetje Primorska. Info, leta 2009 dobilo na razpisu za projekt poglobljenih člankov Fokus. "Tega projekta v uredništvu nismo nikoli izpeljali, saj sploh nismo vedeli, da smo ga dobili, še manj pa smo vedeli o njegovi vsebini," pove nekdanji odgovorni urednik spletnega portala Vojko Rotar. Za kaj pa je bil potem porabljen denar? "Tega ne vem, za uredništvo zagotovo ne," dodaja Rotar.

Ker Kokl denarja ni vrnil, je državno pravobranilstvo poskušalo z izvršbo, ki pa je bila doslej neuspešna, saj je račun izpraznjen, zdaj pa tudi blokiran, podjetje pa tudi nima nobenega drugega premoženja. Kokl je pred dnevi javno povedal, da sodbe ne priznava, saj je presodil, da je bil postopek poln napak in voden nekorektno.

Koprski SD bo komentiral v sredo
Kokl je kmalu po lanski kriminalistični preiskavi odstopil z mesta predsednika koprskega SD-ja, poraja se vprašanje, ali bo zdaj odstopil še z direktorskega. Na čelu ŠOUP-a je že devet let, vreči s stolčka pa ga je tako rekoč nemogoče. V nadzorni svet si je namreč postavil sebi naklonjene kadre.

"Goran Sambt in Nika Štravs, ki je zdaj na ŠOUP-u Koklova svetovalka, sicer pa tudi nova tajnica koprskega SD-ja, sta vseskozi blokirala nadzor in brezpogojno branila Kokla, ko smo opozarjali na njegovo početje," trdi nekdanji študent in študentski funkcionar Boris Meglič. "Kokl je velik problem te organizacije, deluje koruptivno in vse prej kot v dobro organizacije študentov," je oster Meglič.

Predsednik koprskega SD-ja Angel Šav je danes v tujini, zato bo ovadbo zoper člana izvršnega odbora SD-ja Koper komentiral v prihodnjih dneh. Je pa pred dnevi na novinarski konferenci na vprašanje, ali se mu ne zdi moralno sporno, da je na pomembnem položaju nekdo, ki je osumljen kaznivih dejanj, odgovoril, da je vsakdo nedolžen, dokler se mu krivda ne dokaže. "Ko bo kaj več bom razmislil in ukrepal," je dejal. Poudaril je tudi, da bo stranko prenovil "s poštenimi, delovnimi in zaupanja vrednimi ljudmi". Da je to stranka čistih rok, rad poudarja tudi predsednik SD-ja Igor Lukšič.

Evgenija Carl, TV Slovenija

Kriminalisti ovadili direktorja ŠOUP-a Sebastjana Kokla