Tragedija pred diskoteko se je zgodila 23. decembra lani. Foto: RTV SLO
Tragedija pred diskoteko se je zgodila 23. decembra lani. Foto: RTV SLO
Robert Zavašnik je zaradi povzročitve splošne nevarnosti in bojazni, da bo vplival na priče ter uničil dokaze, v priporu ostal skoraj tri mesece. Foto: RTV SLO
Lokal ostaja zaprt, saj je tržna inšpekcija podjetju Roto izdala odločbo o trajni prepovedi opravljanja gostinske dejavnosti. Foto: RTV SLO

Preiskava zoper lastnika lokala Lipa Roberta Zavašnika zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti naj bi se zavlekla zaradi izdelave izvedenskega mnenja, ki naj bi poskušalo osvetliti varnostne vidike usodnega dogodka.

Kot je znano, je se je nesreča zgodila, ko se je pred lokalom zbralo več sto ljudi, ki zaradi gneče niso mogli vstopiti v že poln lokal. Varnostna železna ograja je popustila, množica pa je do smrti poteptala 15- in 17-letnico. Tretje dekle je zaradi poškodb umrlo štiri dni pozneje.

Svojci od odgovornih zahtevajo 54 milijonov tolarjev odškodnine
Svojci umrlih deklet so vložili tožbo zoper tiste, za katere menijo, da so bili na kakršen koli način odgovorni za nastalo škodo. Za 54 milijonov SIT tako tožijo državo, lastnika Lipe Roberta Zavašnika, njegovo podjetje, njegove starše, Občino Medvode in varnostno podjetje Enigma Bagarič. Zaradi spornih objav delov obdukcijskih zapisnikov v časopisu Direkt so svojci deklet od časopisne hiše Dnevnik zahtevali opravičilo in 30 milijonov SIT odškodnine.

9. januarja je odstopil glavni tržni inšpektor v republiškem tržnem inšpektoratu Roman Kladošek, ki je zaradi dvomov o pravilnosti in pravočasnosti odločanja tržne inšpektorice v tem primeru prevzel objektivno odgovornost.

Objekt še brez gradbenega dovoljenja
Zaradi gradnje v nasprotju z gradbenim dovoljenjem je gradbeni inšpektorat maja 2004 investitorjema v objekt diskoteke Lipa izdal odločbo, ki jima je nalagala pridobitev spremenjenega gradbenega dovoljenja. Zoper odločbo sta se investitorja pritožila, ministrtsvo za okolje in prostor pa je pritožbo zavrnilo. Zoper odločbo ministrstva sta investitorja vložila tožbo na sodišču, o kateri še ni odločeno, zato odločba gradbene inšpekcije še ni pravnomočna.

Zavašnik in Roto večkrat v navzrkrižju z zakonom
Tržna inšpekcija je podjetju Roberta Zavašnika Roto izdala odločbo trajne prepovedi opravljanja gostinske dejavnosti. Sicer pa sta Robert Zavašnik ali njegovo podjetje udeležena v številnih postopkih na sodišču. Kot poroča časopis Delo, na ljubljanskem okrajnem sodišču zoper Roberta Zavašnika teče 79 postopkov, zoper podjetje Roto pa 65 postopkov. 31 prekrškov se je nanašalo na zakon o gostinstvu, sodnica pa je podjetju Roto naložila 10 milijonov tolarjev globe in 1,115.000 SIT povprečnine, Robertu Zavašniku pa pol milijona tolarjev globe in 395.000 povprečnine. Sodba bo izvršljiva 28. decembra.

Zaradi kršitev zakona o javnih zbiranjih in zakona o uporabi alkohola je bilo letos zoper podjetje Roto izdanih 11 odločitev. Nekaj odločb o prekršku je bilo izdanih tudi na podalgi zakona o gostinstvu. Sodišče je v štirih posameznih zadevah podjetju Roto naložilo 600.000 SIT globe, Zavašniku pa za vsako kršitev 1,6 milijona globe, tri izmed teh zadev pa so avgusta postale pravnomočne.

A. M.