Fiktivne prijave temeljijo na ponarejenih listinah oziroma pooblastilih, med epidemijo covida-19 pa je bilo mogoče začasno ali stalno bivališče prijaviti po elektronski pošti, kar je dodatno olajšalo zlorabe. (Fotografija je simbolična.) Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Fiktivne prijave temeljijo na ponarejenih listinah oziroma pooblastilih, med epidemijo covida-19 pa je bilo mogoče začasno ali stalno bivališče prijaviti po elektronski pošti, kar je dodatno olajšalo zlorabe. (Fotografija je simbolična.) Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Na Policijski upravi Maribor so v povezavi s prijavami fiktivnih prebivališč lani obravnavali 101 kaznivo dejanje overitve lažne vsebine, od tega le štiri na Ptuju. Letos se z ugotovitvijo nepravilnosti presenetljivo pogosto oglašajo prav prebivalci s Ptujskega. Tudi zakonski par, ki živi v večji hiši, je na začetku leta na svoj naslov prejel pošto, naslovljeno na tuje ime. Imeni sogovornikov hranimo v uredništvu, poudarjata pa, da nista ničesar podpisala in nikogar pooblastila za prijavo, zato sta bila upravičeno v skrbeh: "Konec januarja sem našel v nabiralniku pošto z neznanimi imeni. Sprva sem pomislil, da je pomota in sem jo zavrnil pri poštarju. Ko pa je čez nekaj dni prišla nova pošta, celo pet priporočenih pisem, sem začel razmišljati, da tukaj nekaj ni v redu. Odšel sem na UE Ptuj in izvedel, da je na našem naslovu prijavljenih še pet ljudi."

Očitno je nekdo zlorabil njune podatke in podpis – tako sta podala prijavo na policijo in se pozanimala na upravni enoti. Tam zaposlenim ni treba preverjati pristnosti listin, zato je prijavo mogoče opraviti tudi s ponarejenim pooblastilom. Med epidemijo covida-19 je bilo mogoče začasno ali stalno bivališče prijaviti celo po elektronski pošti, kar je dodatno olajšalo zlorabe.

Na UE Ptuj domnevajo, da se takšne zlorabe dogajajo tudi drugje

Zakonodaja je lani uvedla spremembo – najmanj šest oziroma osem kvadratnih metrov bivalne površine na prijavljenega. Tako se na enem naslovu oziroma na naslovu družinske hiše ne more več prijaviti več deset ljudi. Posamezniki ali mreže, ki delavce prijavljajo brez vednosti lastnikov, pa so se novosti v zakonodaji očitno prilagodili tako, da so poiskali več "žrtev". Izključeno ni niti to, da so se nekateri posamezniki s privolitvijo v sodelovanje okoristili, ampak to je stvar policijske preiskave in tožilstva. Zdaj v javnost prihajajo primeri vznemirjenih ljudi, ki o prijavah niso vedeli nič.

Vodja oddelka za upravne notranje zadeve na Upravni enoti Ptuj Boris Miočinović pravi, da bi bilo nemogoče preveriti vse prijave, da pa so ob sumu na nepravilnosti dolžni sprožiti uradne postopke. Dokumentacijo o znanih primerih so predali policiji, ta pa bo v primeru utemeljenega suma kaznivega dejanja okrožnemu tožilstvu posredovala kazenske ovadbe. Sogovornik dodaja, da bo v primeru večanja števila lažnih prijav zakonodajalec moral zaostriti predpise na način, da bi morala biti izjava lastnika overjena, kar trenutno ni v veljavi. "Glede na te nove primere, s katerimi smo soočeni, domnevam, da to ni praksa samo na UE Ptuj. Če pa je, smo pač neki unikum, ker se je nekdo domislil tega sistema prijave prebivališč za tuje delavce. Domnevam, da je nekaj tega tudi na drugih upravnih enotah, ampak še ni prišlo v javnost. Če pa bo, bo to postal večji problem," je dejal Miočinović.

Prav tisto jutro, ko smo se na Upravni enoti Ptuj oglasili po pojasnila, je bil Boris Miočinović obveščen o novem primeru lažne prijave na naslovu upokojenke, ki živi sama. Upravna enota je v primeru suma na nepravilnosti ali v primeru dvoma o resničnosti podatkov dolžna izpeljati postopek preverjanja, s tem seznaniti policijo, ta pa pri utemeljenem sumu posreduje kazensko ovadbo okrožnemu tožilstvu.

Pogosto zlorabljeni naslovi praznih objektov in stanovanj starejših

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Beno Meglič opozarja, da storilci zlorabljajo naslove praznih in zapuščenih stanovanjskih objektov. "Prav tako pa tudi objekte, v katerih bivajo starejši, ki niso tako pozorni na prihajajočo pošto in gibanje ter obiske njim neznanih oseb," je pojasnil.

Meglič ob tem ljudi poziva, naj bodo pozorni predvsem na pošto neznancev, na namestitev poštnih predalov z imeni neznancev na večstanovanjskih objektih, na gibanje neznancev okoli nepremičnin in na poskuse izvajanja nenaročenih storitev, na primer na razna anketiranja, prodajo artiklov, izvajanje meritev, pobiranje prostovoljnih prispevkov in podobno, če se te osebe ne izkažejo z ustrezno dokumentacijo.

Lastnik ima pravico do vpogleda v seznam prijavljenih na svojem naslovu. Če je to čista radovednost, to načeloma stane tri evre. Zakaj pa sta plačala takso sogovornika, ki sta nepravilnost prijavila na UE Ptuj? To je odvisno od interpretacije, pravi Boris Miočinović in razloži, da plačilo izpisa ni protipravno, je pa lahko odločitev referenta. Pravi, da sam ljudem, ki so se znašli v neprijetnem položaju, takse ne bi zaračunal.

Lastniki nepremičnin, ki so ugotovili nepravilnosti, si želijo takojšnjega izbrisa lažno prijavljenih s svojega naslova, vendar je postopek podvržen procesnim pravilom in lahko traja dlje.

Celoten prispevek je na voljo tu:

Pošto smo zavrnili že pri poštarju, čez nekaj dni pa ...