Med obtoženimi v primeru so med drugim nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, zastopnik koncerna za Slovenijo Reijo Niitynen in nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles, ki je bil tudi izvršni vodja projekta, Heikki Hulkkonen. Foto: MMC RTV SLO
Med obtoženimi v primeru so med drugim nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, zastopnik koncerna za Slovenijo Reijo Niitynen in nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles, ki je bil tudi izvršni vodja projekta, Heikki Hulkkonen. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša Jože Zagožen sojenje patria
Na sodišču pravijo, da iz zaprosila za vročitev vabil na pričanje slovenskim akterjem ni jasno razvidno, kje bodo potekala zaslišanja, torej ali prek videokonference iz Slovenije ali na Finskem. Foto: BoBo
Tretje sojenje v zadevi Patria, tokrat na Finskem
Proces v zadevi Patria na Finskem
Na Finskem se je začelo sojenje v primeru Patria

Na zatožno klop sodišča v mestu Hämeenlinna na jugu Finske so zaradi podkupovanja pri prodaji osemkolesnikov Sloveniji sedli nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Witakorpi, zastopnik koncerna za Slovenijo Reijo Niitynen ter Heikki Hulkonen, Jarmo Puputti, Tuomas Korpi in Kai Nurmo.

Z izjemo Pupputijia so vsi obtoženi podkupovanja javnih uslužbencev v Sloveniji oz. oseb, ki so vplivale na nakup 135 osemkolesnikov za Slovensko vojsko. Za Wiitakorpija, Niitynena, Hulkkonena in Korpia je tožilec Jukka Rappe zahteval dve leti in pol zapora, za Nurmija pa eno leto pogojne zaporne kazni, je pojasnila novinarka finske tiskovne agencije STT, Merja Akerlind, ki je spremljala obravnavo v Hämeenlinni.

Trojica izmed obtožencev je obtožena tudi industrijskega vohunjenja. Proti enemu izmed njih je tožilec zaradi zastaranja zadeve opustil obtožbe industrijskega vohunjenja, ohranil pa je obtožbe podkupovanja, je poročal vodilni finski dnevnik Helsingin Sanomat. Akerlindova pa je pojasnila, da je šlo pri tem za Hulkkonena. Policijska preiskava je pokazala, da je določene dokumente pridobil že precej prej in zato je zadeva že zastarala.

Vsi obtoženi so vse obtožbe zavrnili in od sodišča tudi zahtevali, da se zavrže obtožbe za podkupovanje, saj jim je bilo za to že sojeno na slovenskem sodišču, pa čeprav so tam nastopili le kot priče. Tožilec Rappe je temu nasprotoval, še navaja Helsingin Sanomat.

Orožarski posli so dolgotrajni in zapleteni
Hulkkonenova odvetnica Riita Leppiniemi je med drugim izpostavila, da orožarski posli običajno dolgo potekajo in da je vpletenih veliko svetovalcev, potrebnih naj bi bilo tudi veliko plačil vnaprej ter veliko časa za iskanje lokalnega partnerja, lobiranje in pogajanja. To se je dogajalo tudi pri prodaji oklepnikov Sloveniji leta 2006, je po poročanju STT-ja dejala Leppiniemijeva.

Tožilec Rappe ji je odvrnil, da je trgovina z orožjem očitno podvržena korupciji, saj se običajno izvaja tajno. Izpostavil je spoštovanje mednarodnih pravil in predpisov, predvsem v boju proti korupciji. Hkrati je tudi namignil, da se podkupovanje lahko izvede tudi prek posrednika mimo vednosti dejanskega cilja podkupovanja.

Tožilstvo je od hčerinskega podjetja Patria Land Services, ki se je predtem imenovalo Patria Vehicles, zahtevalo tudi plačilo kazni 600.000 evrov, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Višina te kazni bo odvisna od tega, ali se bo sodišče odločilo združiti proces za prodajo osemkolesnih oklepnikov Sloveniji s procesom za podobno prodajo Patriinih oklepnikov Hrvaški. Slednji se še ni začel.

Akerlindova pa je razložila, da naj bi sodišče odločitev o združitvi primerov, v katerih so tako rekoč isti obtoženi, sprejelo v prihodnjih od dveh do treh tednih.

Sojenje bo trajalo 25 delovnih dni
Sodišče je potrdilo, da bo za glavno obravnavo porabilo 25 delovnih dni, kar naj bi bilo veliko glede na finske standarde. Naslednji obravnavi pa sta razpisani za četrtek in petek ter nato od dvakrat do trikrat na teden. Za predviden datum konca sojenja je sodišče določilo 24. oktober, navaja Helsingin Sanomat.

Sodnik je novinarjem po koncu današnje obravnave napovedal, da bi bila sodba lahko izrečena nekje na začetku prihodnjega leta, medtem ko je tožilec Rappe dejal, da ne pričakuje izreka sodbe še letos, tudi če ne bi bilo združitve slovenskega primera s hrvaškim.

V Sloveniji trije obtoženi na 1. stopnji
Sojenje je medtem že dočakalo epilog na prvi stopnji v Sloveniji in Avstriji. Na začetku junija je sodišče v Ljubljani nekdanjega premierja Janeza Janšo obsodilo na dve leti zapora, direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa na 22 mesecev zaporne kazni. Sodišče na Dunaju je obsodilo posrednika v poslu Hansa Wolfganga Riedla. Sodbe sicer še niso pravnomočne.

Janša naj bi v poslu nabave osemkolesnih oklepnikov obljubo nagrade sprejel za stranko SDS. Črnkovič pa naj bi Jožetu Zagožnu, ki je zaradi bolezni sicer izločen iz postopka, in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie. Krkovič naj bi to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

Obsojeni sicer še vedno čakajo na pisno obrazložitev sodbe, na katero se bodo lahko pritožili. S sodišča so sporočili, da je zaradi zahtevnosti in obsežnosti zadeve potreben daljši rok, ki se izteče 5. septembra.

Kot priče v finskem sojenju
Slovenski akterji afere naj bi kot priče konec septembra oziroma na začetku oktobra nastopili tudi na finskem sodišču. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili, da je sodišče prejelo zaprosilo finskih pravosodnih organov za vročitev vabil na zaslišanje in jih delno že vročilo - Črnkoviču, Krkoviču in nekdanjemu predsedniku protikorupcijske komisije Dragu Kosu.

Tretje sojenje v zadevi Patria, tokrat na Finskem
Proces v zadevi Patria na Finskem
Na Finskem se je začelo sojenje v primeru Patria