Herion so cariniki našli v kabini tovornega vozila, in sicer na več mestih Foto: Policija
Herion so cariniki našli v kabini tovornega vozila, in sicer na več mestih Foto: Policija
Zaseg heroina
Zaseg 105 kilogramov heroina na Carinskem uradu Maribor velja za rekordnega, so povedali prisotni na novinarski konferenci. Foto: Policija
Zasegli veliko količino heroina

Kot je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor Marjan Fank, je do omenjenega odkritja prišlo 13. novembra okoli 22. ure. Cariniki so heroin našli v voznikovi kabini. Mamilo in tovornjak so nato predali policistom. Turški voznik je zdaj priprt, grozi pa mu zaporna kazen od enega do deset let.

Heroin naj bi iztovorili v Nemčiji
Fank je povedal, da so se zaradi odkrivanja mednarodne organizirane mreže povezali tudi s tujimi policijami, vendar omenjena preiskava še poteka. Za zdaj je tako jasno le, da je bil legalni tovor na turškem tovornjaku iz Bolgarije, namenjen pa je bil v Veliko Britanijo. Heroin naj bi iz tovornjaka iztovorili v Nemčijo.

Pojasniti velja, da bi zaplenjeni heroin na trgu dosegel vrednost dveh milijonov evrov, v prodaji na drobno pa celo deset milijonov evrov.

Za odkritje heroina potrebna tudi sreča
To odkritje je do zdaj na območju Carinskega urada Maribor največje. Prejšnja rekordna zaplembe droge pa se je zgodila leta 2005, ko so na istem mejnem prehodu odkrili 98 kilogramov heroina.

Vodja izpostave na Gruškovju Milan Klep je pri tem poudaril, da njihov mejni prehod na mesec prečka okoli 5.500 vozil, natančen pregled pa včasih traja tudi več kot dve uri, zato je za odkrivanje mamil poleg "dobrega nosu" in znanja potrebna tudi sreča.

V letu 2008 zaseženih že 130 kilogramov heroina
Slovenska policija je v letošnjem letu obravnavala 1.588 kaznivih dejanj s področja zlorab prepovedanih drog (za dva odstotka več kot v enakem obdobju lani). Letos je bilo tako zaseženih že skoraj 130 kilogramov heroina, v letu 2007 pa 60 kilogramov.

Večina droge po besedah vodje sektorja za odkrivanje organiziranega kriminala pri kriminalistični policiji Slavka Koroša prihaja iz Afganistana. predelana naj bi bila v Turčiji, v Evropo pa prihaja preko različnih balkanskih poti.

M. N.

Zasegli veliko količino heroina