Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot navaja GPU, se kriminalistična preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, nanaša na sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zaradi preprodaje deležev v več gospodarskih družbah in nevračanja posojil. Kaznivega dejanja so osumljene tri osebe.

"Preiskava je danes potekala, vendar vsebine ne komentiramo. Mirko Tuš in Tanja Tuš sta brezpogojno, brezplačno in za nedoločen čas podjetju Engrotuš podala v uporabo vse blagovne znamke Tuš," so STA povedali v Engrotušu.

Po neuradnih informacijah portala Necenzurirano.si Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in kriminalisti preiskujejo prenos blagovnih znamk, ki sta jih Mirko in Tanja Tuš leta 2016, ko je postalo jasno, da bo trgovska veriga dobila novega lastnika, prenesla na svoje podjetje Tus Global Group s sedežem v Hongkongu. V posel naj bi bil vpleten tudi 40-odstotni lastnik Celjskih mesnin Danilo Dujović. Za TV Slovenija je že potrdil, da je dopoldne pri njem potekala preiskava, preiskovalci pa da so korektno opravili svoje delo.

Z lastništvom blagovnih znamk naj bi Tuš novemu lastniku trgovin preprečil uporabo blagovne znamke Tuš ter od njega zahteval visoko nadomestilo oz. odškodnino za njeno uporabo ali postavljal različne zahteve. Sume kaznivih dejanj so že leta 2017 naznanile SID Banka, Gorenjska banka in NLB, večje upnice skupine Tuš.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je po 240. členu KZ-1 zagroženo do osem let zapora.

Po poročanju spletnega portala 24ur.com pa so kriminalisti hišno preiskavo opravili tudi pri prvem možu Celjskih mesnin Izidorju Krivcu, ki pa po neuradnih informacijah ni med osumljenci kaznivih dejanj. Hišna preiskava naj bi potekala tudi pri sodnem cenilcu Marjanu Pogačniku, ki tudi naj ne bi imel statusa osumljenca. Pri obeh naj bi iskali dokaze za domnevna kazniva dejanja. STA odgovor Celjskih mesnin glede preiskav še čaka.

Pri hišnih preiskavah in drugih operativnih dejavnostih sodeluje 56 preiskovalcev in kriminalistov. Nobenemu osumljencu pa ni bila odvzeta prostost.

NPU po vsej Sloveniji izvedel hišne preiskave