Očitki o dogovorjenosti posla so najem stavbe NPU-ja spremljali od samega začetka. Foto: BoBo
Očitki o dogovorjenosti posla so najem stavbe NPU-ja spremljali od samega začetka. Foto: BoBo

Bučinel je na ljubljanskem okrajnem sodišču, kjer nekdanjemu generalnemu in državnemu sekretarju na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Damjanu Lahu sodijo zaradi domnevne zlorabe položaja, razložil, zakaj so na MNZ-ju opravili zbiranje ponudb, in ne javnega naročila.

Stavbo so iskali za potrebe novoustanovljenega Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), a so na voljo imeli le nekaj mesecev. Primernih lastniških prostorov ni bilo, zato so morali pogledati, kaj ponuja trg. Zaradi razmeroma kratkega roka javno naročilo "ni prišlo v poštev", je dejal.

Bučinela ni nihče obvestil, kaj naj se izbere
Ko so pridobili ponudbe, so pripravili analizo in izpostavili dve najprimernejši lokaciji. Na vprašanje tožilstva, ali ga je kdo obvestil, katera ponudba naj bo izbrana kot najprimernejša, je odgovoril nikalno. Sam se je namreč tudi podpisal pod analizo in, kot je povedal danes, se je z njo tudi strinjal.

Kljub temu pa je že med preiskovalnimi dejanji omenil občutek, ki ga je dobil v tistem času, da je bila cena najema za kvadratni meter že vnaprej dogovorjena. Sam meni tudi, da sta se Lah in direktor Ram Investa, ki je oddal stavbo na Dimičevi, Igor Jurij Pogačar, glede namena stavbe kdaj tudi kaj dogovarjala in se sestajala.
Lah pa je v svojem zagovoru zatrdil, da s Pogačarjem nista imela stikov in se nista srečevala. Ne glede na te domneve pa je Bučinel zatrdil, da so se na pogajanjih o ceni najema in opremi v stavbi resno pogovarjali.

Kriminalist sumov ni prijavil
Kriminalist Pavel Jamnik, ki je prav tako sodeloval v pogajalski skupini, je na zaslišanju v torek namreč presodil, da posel pri najemu stavbe za potrebe NPU-ja ni bil zakonit. A suma storitve kaznivega dejanja ni prijavil.

Na sodišče je prišel tudi nekdanji generalni direktor policije Janko Goršek in zavrnil vse morebitne domneve, da se informacije o sumu storitve kaznivega dejanja ne bi mogle posredovati. Ali Jamnik ali kdor koli drug bi to lahko storili, če so take informacije imeli, je dejal Goršek. "In verjetno danes ne bi stali tukaj, če bi se to takrat storilo," je še dodal.