Foto: Policija
Foto: Policija

PU Koper navaja, da je operacijo s psevdonimom “Tower trash” koordiniral okrožni direktorat za boj proti mafiji urada javnega tožilstva v Benetkah.

Preiskovalci so opravili 24 hišnih preiskav pri osumljencih in pri 12 podjetjih, za katera se sumi, da so sodelovala na različne načine, z nezakonito proizvodnjo, obdelavo in transportom odpadkov. V preiskavi sta bila vpletena dva osumljenca iz Slovenije in slovensko podjetje.

"Preiskava, ki je potekala med letoma 2019 in 2020, je omogočila identifikacijo in s tem ustavitev nezakonite dejavnosti, ki jo je izvajala kriminalna združba tako, da je upravljala podjetja za predelavo odpadkov ter jih skladiščila v industrijske hale v Italiji, potem pa nezakonito pošiljala v večjih količinah v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Pri pošiljanju odpadkov so uporabljali ponarejeno dokumentacijo," so navedli na PU-ju Koper.

Obdelovali in pošiljali so komunalne odpadke in posebne odpadke, sestavljene iz nerazvrščenih odpadkov, gume, plastike, ostankov usnja in nevarne embalaže. Odpadki so pridobivali iz različnih italijanskih dežel, nato pa so jih skladiščili v industrijskih skladiščih v Benečiji in Furlaniji, v Borgu Venetu, Remanzaccu in Tržiču.

"Odpadke so tudi v več pošiljkah prepeljali in odvrgli v naravi na območju Divače. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so v skupni preiskavi z varnostnimi organi Italije v primeru odlaganja odpadkov v Divači kazensko ovadili dve fizični osebi (državljana Italije in Slovenije) in dve pravni osebi z območja Kopra," so pojasnili koprski policisti.

V skupni preiskavi so policisti zbrali dokaze o več kot 70 nezakonitih pošiljkah odpadkov oz. je bilo nezakonito odloženih približno 1700 ton odpadkov, s čimer si je kriminalna združba protipravno pridobila več kot 400.000 evrov.

Odpadke so že vrnili v Italijo

Na območju Policijske uprave Koper so obravnavali štiri večje pošiljke odpadkov s skupno maso približno 80 ton, je povedal kriminalist Andrej Rupnik v izjavi za javnost na koprski policijski postaji. V sodelovanju z inšpektoratom za okolje so policisti ugotovili, da niso vsebovale nevarnih odpadkov. Pošiljke so bile opremljene s ponarejenimi listinami, v katerih so bili kot naročniki navedeni neobstoječi gospodarski subjekti tako v Sloveniji kot v tujini. Tri pošiljke so bile že odložene v naravnem okolju, eno pa so policisti zaustavili in zasegli. Vse odpadke so vrnili v Italijo, je pojasnil.

Osumljenca sta odgovorni osebi v dveh podjetjih s sedežem na območju koprske policijske uprave. Podjetji sta po Rupnikovih besedah registrirani za več dejavnosti, med drugim za transport, ne pa tudi za ravnanje z odpadki. Policisti so ju lani ovadili zaradi suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu kazenskega zakonika. Za osnovno obliko kaznivega dejanja je zagrožena kazen pet let zapora.

Na območju koprske policijske uprave povprečno obravnavajo približno deset podobnih primerov na leto, je še povedal Rupnik.

Foto: Policija
Foto: Policija