Ivana Zidarja znova ne bo na sodišče, zato po mnenju Boštjana Penka ni pogojev za nadaljevanje obravnave. Foto: MMC RTV SLO
Ivana Zidarja znova ne bo na sodišče, zato po mnenju Boštjana Penka ni pogojev za nadaljevanje obravnave. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Čeferin, Ivan Zidar in Boštjan Penko.
Po izločitvi Ivana Zidarja iz postopka (Zidarja tudi tokrat ni bilo na obravnavi) so dvorano zapustili tudi njegovi zagovorniki. (Fotografija s prejšnjih sojenj, ki se jih je Zidar še udeleževal). Foto: MMC RTV SLO

Zidarjev zagovornik Boštjan Penko je sodišču predložil zdravniško potrdilo o opravičeni odsotnosti zaradi bolezni, saj je mnenje sodniškega izvedenca, ki je opravičilo Zidarjev izostanek s sojenja, veljalo le do konca marca.

Sodnica je želela, da se predloži tudi zdravniško spričevalo, iz katerega bi bilo razvidno, za katero nenadno in nepredvideno bolezensko stanje gre v tem primeru, k čemur je Penko pripomnil, da je na zadnjem obisku Zidarja ugotovil (skliceval se je na svojo laično oceno), da Zidarjevo stanje ni tako, da bi se lahko udeležil naroka, in dodal, da s tem ni pogojev za nadaljevanje glavne obravnave.

Nova naloga izvedenca: Kdaj in v kolikšni meri je Zidar sposoben sodelovati
Kot je znano, je bil Ivan Zidar operiran na hrbtenici, nazadnje pa je okreval v Strunjanu. Predsednica senata Vesna Podjed je po prekinitvi odločila, da Ivana Zidarja začasno izloči iz glavne obravnave, in upoštevala predlog o dopolnitvi izvedenskega mnenja. Tako bo moral izvedenec znova ugotoviti, kdaj in v kolikšni meri je Ivan Zidar sposoben prisostvovati sojenju.

Izločitev enega izmed obtoženih v primeru Čiste lopate sicer pomeni, da se obravnava nadaljuje z drugimi obtoženimi. Kot je dejal Gorazd Fišer, odvetnik Dušana Črnigoja, bi bil razlog zanjo podan le, če bi bilo jasno, da Ivana Zidarja ne bo toliko časa, da bi grozilo zastaranje. Izločitev namreč pomeni, da bodo morali vse dokaze, na katere bi se lahko opirala sodba, ko bo znova navzoč, ponoviti, nato pa postopek združiti, je Penko dejal za STA. Obstaja sicer možnost, da se v tem primeru le prebere zapisnike, če se s tem strinja tudi obdolženi, je še dodal Penko.

Po izločitvi Zidarja so njegovi zagovorniki zapustili sodno dvorano, zato tudi ni bilo pričakovanega pričanja nemškega kriminalista Gerharda Schaffnerja. Obravnava se je tako nadaljevala z branjem listinskih dokazov.

Schaffner bi moral pričati že 25. marca
Gerhard Schaffner, nemški kriminalist, je v Slovenijo posredoval informacije o domnevnih kaznivih dejanjih in s tem sodeloval pri zbiranju dokazov proti obtoženim Ivanu Zidarju, Dušanu Črnigoju, Hildi Tovšak in drugim. Datum njegovega pričanja je že bil določen (25. marec), vendar pa ga zaradi odsotnosti Zidarja, ki po prepričanju njegovih zagovornikov v tem primeru mora biti navzoč, ni bilo.

Koga je klical Zidar oziroma kdo je klical njega
Sojenje se je nadaljevalo z branjem listinskih dokazov, med drugim poročilih pristojnih organov o preverbi klicev s številke, ki naj bi jo uporabljal Ivan Zidar, in izsledkih uporabe prikritih ukrepov sledenja. Odvetnik Dušana Črnigoja Gorazd Fišer je izvedbi dokazov med drugim nasprotoval, ker je šlo za prepise prisluhov in poročila. Po Fišerjevem mnenju je namreč dokaz lahko le posnetek nekega pogovora in ne policijski prepis tega. Sporna naj bi bila tudi kopija faksa, zato je Fišer predlagal, da sodišče pridobi original listine.

Tožilka: Obramba obupana zaradi izjav prič?
Tožilka je predlagala zavrnitev predlogov obrambe in obrambi očitala, da želi s predlogom znova odvračati od bistva zadeve. Pripomnila je, da je predlog obrambe, kot kaže posledica obupa nad dozdajšnjimi izpovedmi prič.

Med listinskim dokaznim gradivom, ki ga je prebrala sodnica, so tudi opisi postopkov in izsledkov policije, povezani s pretakanjem denarja iz SCT-ja na račune slamnatih družb.

V zadevi Čista lopata zaradi suma storitve kaznivega dejanja dajanja in sprejemanja daril v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku sodijo Ivanu Zidarju (SCT), Dušanu Črnigoju (Primorje), Hildi Tovšak (Vegrad), Tomažu Žibertu, Ivanu Demšarju, Borutu Farčniku, Srečku Gabriču in Ivanu Krofliču, ki je sodišču že pred obravnavo sporočil, da je preklical pooblastilo svojemu odvetniku in da se bo zdaj branil sam.

Sodišče bo zdaj počakalo na mnenje izvedenca o zdravstvenem stanju Ivana Zidarja, zato je obravnava, ki bi morala biti v torek, 5. 4. 2011, preklicana. Sojenje se bo tako nadaljevalo prihodnji petek.