Foto: RTV Slovenija/Adrian Pregelj
Foto: RTV Slovenija/Adrian Pregelj

Sodbo je izrekel sodni senat celjskega okrožnega sodišča. Za vsako kaznivo dejanje mu je prisodil po dva meseca pogojne zaporne kazni, nato pa izrekel enotno kazen tri mesece zapora pogojno. Kot je povedala predsednica sodnega senata Alenka Jazbinšek Žgank, je bil Janšev tvit zaničljiv in žaljiv.

Janša pa mora poravnati tudi stroške sodnega postopka.

Matoz napovedal pritožbo

Pooblaščenec novinark odvetnik Stojan Zdolšek je poudaril, da je sodišče ugotovilo, da je šlo za nizkotno blatenje, ki nima veze s kritiko novinarskega dela. S sodbo je zadovoljen, čeprav zadeva še nikakor ni končana. "Resno sumimo, da bo zadeva maja zastarala, saj sodišče še mora napisati sodbo in jo vročiti obtoženemu in njegovemu zagovorniku. Glede na dosedanjo prakso Janše mu sodišče ne bo moglo pravočasno vročiti sodbe in bo zadeva zastarala," pravi.

Janšev zagovornik Franci Matoz je napovedal pritožbo, saj meni, da sodba ne more prestati nikakršnega preizkusa in nima nikakršne podlage. Po njegovih besedah sta z Janšo navajena krivičnih sodb. Od višjega sodišča pričakuje razveljavitev sodbe.

Carl: Preprečiti je treba zlitje toksičnih besed v vsakdanji besednjak

Mojca Šetinc Pašek je s sodbo zadovoljna. Meni, da je Janša njo in Eugenijo Carl res žalil in blatil tako zasebno kot poklicno. "S tem tvitom sem bila na nek način označena," je še dejala.

"Toksične besede zastrupljajo človeško govorico, grozijo, da se bodo radikalizirale in tako zlile v vsakdanji besednjak, da jih sploh ne bomo več opazili. In to je treba preprečiti," je v prvem odzivu zapisala novinarka Eugenija Carl. Prepričana je, da je treba "ozavestiti, da je eno izražati svoja mnenja, stališča ..., nekaj povsem drugega pa z izražanjem svojih mnenj in stališč storiti kazniva dejanja. Zakaj je slednje tako pomembno zamejiti? Ne tako redko sovražnemu govoru namreč sledi še nadgradnja - verbalizirana sovraštva so lahko predsoba fizičnih napadov."

Janša obsojen na tri mesece pogojno

Tvit iz leta 2016

Janša je že na prvem sojenju leta 2018 pojasnjeval vsebino tvita iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.". Takrat je dejal, da ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo. Tožnici pa sta vztrajali, da je bil poniževalen in žaljiv do njiju kot žensk in novinark.

Celjsko okrožno sodišče je Janšo že v prvem postopku nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta ter mu naložilo plačilo stroškov sodnega postopka v zvezi z žaljivim tvitom na račun novinark. Nato pa je višje sodišče zaradi procesnih napak sodbo razveljavilo.

Tudi odškodninska tožba

Obe novinarki sta sicer Janšo zaradi tega tvita tožili tudi odškodninsko. Celjsko višje sodišče je maja 2020 potrdilo sodbo o odškodnini Eugeniji Carl v višini 6000 evrov in Janši naložilo tudi povrnitev stroškov pravdnega postopka.

Vrhovno sodišče je nato v ločenih postopkih zavrnilo Janševo zahtevo za revizijo postopka, v katerem je višje sodišče pritrdilo Eugeniji Carl, ugodilo pa njegovi zahtevi za revizijo v primeru Mojce Šetinc Pašek, ki ji je celjsko višje sodišče prav tako pritrdilo. Po sodbi vrhovnega sodišča je Šetinc Pašek vložila pritožbo na ustavno sodišče.