Foto: BoBo
Foto: BoBo

Višje sodišče je sicer zavrglo zahtevo Janševega zagovornika Francija Matoza, ki je na četrtkovem naroku zahteval izločitev predsednice celjskega okrožnega sodišča Petre Giacomelli. Matoz je v četrtek zahteval tudi izločitev ene od sodnic porotnic, a je Giacomellijeva zahtevo zavrgla.

Sojenje se bo tako predvidoma nadaljevalo 24. oz. 25. februarja, čeprav je Stojan Zdolšek, pooblaščenec novinark Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl, ki tožita Janšo, opozoril, da je od zadnje obravnave, ki je bila 1. junija lani, minilo več kot tri mesece, zato bi se sojenje moralo znova začeti.

Sodnica je potrdila, da je opravičilo za današnjo odsotnost, ki ga je vložil Janša, nepravilno in nepravočasno. Zdolšek pa je dejal, da to ni bilo opravičilo, ampak obvestilo, ki ga je napisal šef Janševega kabineta, in sicer da ima premier predviden sestanek glede ukrepov zaradi epidemije covida-19.

Janša je sicer danes na Twitterju objavil, da mu je samotestiranje pokazalo na okužbo z novim koronavirusom.

Sorodna novica V torek potrdili 5076 okužb. Samotestiranje okužbo pokazalo tudi pri premierju Janši.

Sodba o plačilu odškodnine kot dokaz

Je pa pooblaščenec Zdolšek v kazenski spis kot dokazni predlog vložil sodbo vrhovnega sodišča o reviziji, ki jo je zahteval Janša zoper odločbo celjskega višjega sodišča zaradi priznanja sodbe velenjskega okrajnega sodišča za plačilo odškodnine Eugeniji Carl. "S to sodbo dokazujem, da je bilo storjeno kaznivo dejanje razžalitve," je dejal.

Janša je na tem sojenju pojasnjeval vsebino tvita iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na "neki Facebookovi strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.". Kot je takrat dejal v zagovoru, ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo. Tožnici pa sta vztrajali, da je bil poniževalen in žaljiv do njiju kot žensk in novinark.

Sodišče različno v obeh primerih novinark

Celjsko okrožno sodišče je Janšo v prvem postopku nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta ter mu naložilo plačilo stroškov sodnega postopka v zvezi z žaljivim tvitom na račun novinark. Nato pa je višje sodišče sodbo razveljavilo.

Obe novinarki sta sicer Janšo zaradi tega tvita tožili tudi odškodninsko. Celjsko višje sodišče je maja 2020 potrdilo sodbo velenjskega okrajnega sodišča, ki je odločilo, da mora Janša Eugeniji Carl plačati odškodnino v višini 6000 evrov ter povrniti stroške pravdnega postopka.

Vrhovno sodišče je nato v ločenih postopkih zavrnilo Janševo zahtevo za revizijo postopka, v katerem je višje sodišče pritrdilo E. Carl, ugodilo pa njegovi zahtevi za revizijo v primeru Mojce Šetinc Pašek, ki ji je celjsko višje sodišče prav tako pritrdilo. Po sodbi vrhovnega sodišča je Šetinc Pašek vložila pritožbo na ustavno sodišče.