Jelnčič ne ve točno, zakaj mu sodijo. Foto: MMC RTV SLO
Jelnčič ne ve točno, zakaj mu sodijo. Foto: MMC RTV SLO
sodišče
Naslednja obravnava bo 14. januarja. Foto: MMC RTV SLO

Obramba Zmaga Jelinčiča bo poskušala dokazati, da je je bila dotična oddaja Piramide, načrtno zastavljena tako, da bi ga sprovocirali v storitev kaznivega dejanja.

Jelinčič po sojenju

"Očita se mi, da sem žalil romsko skupnost. Mnenja sem, da jih je žalilo tožilstvo, saj jih je navedlo z malo začetnico. Jaz sem jih vedno navajal z veliko začetnico in se nanje skliceval kot na narod. Menim, da gre za politično zadevo. Jaz sem se v oddaji zgolj odzival na izzivanje, ki ga je začela Erika Žnidaršič. Ona je tudi cel čas stopnjevala tempo oddaje, razlog za tisto oddajo pa je bil njen rapiden upad gledanosti. Tako mi je rekla, da lahko pripeljem dva svoja podpornika in da bodo tudi Cigani pripeljali svoje. Pri tem so Strojanovi lahko pripeljali 20 svojih podpornikov, jaz pa samo dva. Ko sem to izpostavil, mi je odvrnila, bo pa bolj zanimivo," se je zagovarjal Jelinčič. Po njegovem mnenju je bil namen oddaje provokacija in s tem spodbujanje gledanosti.
Skliceval se je tudi na intervju v enem izmed časopisov, kjer predsednik Romunije navaja, da Romi ne delajo in se raje preživljajo s krajo. "Očitno je nekaterim to dovoljeno, Jelinčiču pač ne, ker je Jelinčič. Zato menim, da gre za politično sojenje," je še dejal.
Napad po oddaji
V zagovoru se je vrnil na sporno oddajo, po kateri so se za njim znašli navijači iz oddaje. Kot je navedel Jelinčič, so ga zmerjali in mu grozili s smrtjo in ga celo napadli. Pri tem so poškodovali tudi dve novinarki. Po njegovih besedah je sekretar romske skupnosti umiril napadalca, Jelinčič pa je poklical policijo. Navedel je še nekatere primere, v katerih da je bil uporabljen sovražni govor proti njemu, pa se institucije niso odzvale. "Če bi bil uporabljen, ne vem Anderlič, bi tisto naselje verjetno že podrli," dodaja Jelinčič.
Na vprašanje sodnice ali s svojim govorom ni sam spodbudil te reakcije, je odgovoril, da je zgolj uporabljal humor in da se je smejala cela dvorana. Jelinčič meni, da so uredniki vedeli kako bo in da so oddajo zasnovali tako, da "se bo nekaj zgodilo". Zanikal je tudi navedbe vodstva RTV, da je zlorabil oddajo za svojo promocijo. Sodnico je med drugim zanimalo, ali se kot poslanec ne bi moral zavzemati za strpnost. Jelinčič je na to odgovoril, da nima proti nikomur nič, "razen proti tistim, ki ne spoštujejo zakonov".
"Cigani ni žaljivo"
Jelinčič je v zagovoru navajal tudi zgodovinske podatke, da so Cigani nacija, ki se v Evropi deli na več plemen, sama beseda pa da izhaja iz grščine. "Tudi Cigani si pravijo Cigani in za njih ta beseda nima slabšalnega pomena," je dejal prvak SNS in zato meni, da ni žaljivo, če jih tako poimenuje. "Tudi Strauss je v svojih delih uporabljal besedo Cigan, pa ga za to ni nihče preganjal," je še dejal.
Pomanjkljiva obtožnica
Jelinčičev odvetnik Peter Fašun je obtožnici oporekal, da je pomanjkljiva. Višje sodišče je sicer obtožni predlog zoper Jelinčiča že zavrglo in ga vrnilo nazaj na prvostopenjsko obravnavo, saj da je škodna posledica stvar dokaznega postopka. Okrožna državna tožilka Helena Zobec Dolanc za Jelinčiča na koncu zagovora ni imela vprašanj.
Fašun: Ni škodnih posledic
"Iz obtožnega predloga ne izhaja škodna posledica, oziroma kako naj bi obdolženi spodbujal narodnostno nestrpnost, in sicer tako, da naj bi prebivalci zaradi tega začeli šikanirati, ali napadati Rome," je utemeljil Jelinčičev odvetnik. Pri tem se sklicuje na prenovljeni kazenski zakonik, ki drugače formulira kaznivo dejanje spodbujanja narodnostne nestrpnosti. Sodnici je zato predlagal, da obtožni predlog zavrže, saj navedeno dejanje ni kaznivo.
Zagovarja se "ker je uporabil slovenščino"
Obtožnica Jelinčiča bremeni domnevnega zbujanja sovraštva, razdora ali nestrpnosti, ki temelji na kršitvi načela enakosti. Jelinčič je domnevno sporne besede izrekel v oddaji Piramida TV Slovenija, v kateri je bil gost skupaj z romskim svetnikom v Novem mestu Zoranom Grmom. Pred začetkom sojenja je na vprašanje, zakaj mu sploh sodijo, je odvrnil, da ne ve točno, ampak "očitno zato, ker je uporabil slovenski jezik."
SNS: Tožilstvo se maščuje stranki
Sodni postopek je po Jelinčičevem mnenju poskus ponovnega utišanja predsednika in poslanca SNS-a, ki je namenjen njegovi odstranitvi iz političnega prostora. V SNS-ovi poslanski skupini so prepričani, da obtožni predlog dokazuje po njihovem mnenju "dvojna merila, ki jih slovenski državni tožilci uporabljajo pri svojem delovanju". Opozorili so, da se, če besedo "cigan" izreče estradnik, ne zgane nihče, če pa to naredi predsednik SNS-a, se "nanj

Obramba Zmaga Jelinčiča bo poskušala dokazati, da je je bila dotična oddaja Piramide, načrtno zastavljena tako, da bi ga sprovocirali v storitev kaznivega dejanja.

Jelinčič po sojenju