Kardinal Franc Rode je tožil Delo in njegovega novinarja Dejana Karbo zaradi pisanja o domnevnem očetovstvu. Foto: BoBo
Kardinal Franc Rode je tožil Delo in njegovega novinarja Dejana Karbo zaradi pisanja o domnevnem očetovstvu. Foto: BoBo

Delo je avgusta 2012 objavilo zgodbo, da naj bi imel Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo Stelzer, ki je leto pozneje v Nemčiji rodila sina Petra Stelzerja.

Kardinal Rode je pisanje Dela o domnevnem očetovstvu odločno zanikal in izrazil pripravljenost na test očetovstva, ki so ga pozneje opravili na univerzitetnem inštitutu v Münchnu.

Analiza je pokazala, da ni Stelzerjev oče in Rode se je zaradi hudih duševnih bolečin, ki naj bi jih pretrpel po objavi, odločil za tožbo proti Delu in novinarju Karbi, ki je zgodbo napisal.

Tožba je sledila testu očetovstva
Odvetniška pisarna Zidar Klemenčič je dva tedna po objavi izsledkov analize v imenu Rodeta vložila tudi zasebno kazensko tožbo proti Karbi zaradi kaznivega dejanja opravljanja. Karba krivde na predobravnavnem naroku septembra lani ni priznal, sojenje pa se še ni začelo.

Ker vsebina poravnave ni znana, ni jasno niti, ali bo današnji dogovor kaj vplival na ta zasebni kazenski pregon. Prav tako ni jasno, ali bo Rode dobil odškodnino oz. koliko naj bi znašala.

Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča so sicer poravnavo poskušali že pred dvema mesecema, a so bili takrat neuspešni, zato je sodnica Barbara Zakelšek Humar za danes predvidela zaslišanje Tanje Brede Stelzer in njenega sorodstva ter Petra Stelzerja. Vendar je na začetku naroka pojasnila, da bodo ponovno poskušali s poravnavo, javnost pa je s poskusov poravnav izključena.